Jak podporují probiotika mikrobiom – aneb kdy užívat probiotika
Jak napovídá samotný název „pro bio“ (z řečtiny „pro život“), probiotika jsou živé a pro naše tělo mimořádně užitečné bakterie, které v našem těle chceme a potřebujeme.
Spolu s dalšími mikroorganismy přirozeně utváří náš střevní mikrobiom i kožní mikrobiom a zásadně ovlivňují zdraví a celkový stav našich střev a pokožky.
Obrázek: Jak podporují probiotika mikrobiom.
Stres, střevní potíže, antibiotika…
Přestože jsou probiotika a užitečné bakterie přirozenou součástí našeho střevního mikrobiomu i kožního mikrobiomu – stres, střevní potíže, nadužívání antibiotik a mnohé radosti i strasti každodenního života dokáží s naším mikrobiomem pěkně zamávat.
Důsledky rozhozeného mikrobiomu (dysbiózy) nám pak znepříjemňují dny, týdny a mnohdy i měsíce. [1]
Jak podporují probiotika mikrobiom? Kdy užívat probiotika?
Tyto a další otázky, či nejasnosti si zodpovíme v následujících řádcích.
Na co jsou probiotika dobré – proč jíst probiotika
Na co jsou probiotika dobré?
Probiotika (užitečné bakterie) přijatá z doplňků stravy, či z fermentovaných potravin posilují náš střevní mikrobiom, který:
- podporuje trávení potravy a vstřebávání živin,
- posiluje imunitní systém,
- napomáhá zneškodňovat škodlivé bakterie,
- produkuje potřebné bioaktivní látky (např. vitamin K)
a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. [2]
Obrázek: Co podporuje prospívající střevní mikrobiom.
Probiotika vs prebiotika
Probiotika a prebiotika se od sebe dost zásadně liší.
Zatímco probiotika jsou živé bakterie, prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které podporují probiotika aby přežila:
- průchod žaludkem,
- průchod tenkým střevem
a usídlila se v tlustém střevě. Což je důvod, proč probiotika užíváme. [3]
Přídavek prebiotik do probiotických doplňků stravy je v dnešní době snad standardem.
Obrázek: Jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky.
Co jsou to prebiotika?
Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy podporující růst nebo aktivitu jedné, či omezeného počtu bakterií v tlustém střevě, čímž mohou zlepšit zdraví konzumenta [3].
Přirozeně jsou obsaženy prebiotika v potravinách. Nejznámějším prebiotikem, přirozeně obsaženým v potravinách, je inulin.
Obsah inulinu v potravinách:
- pór (3-10 %),
- cibule (1,1-7,5 %),
- česnek (9-16 %),
- pšenice (1-4 %),
- žito (0,5-1 %),
- banány (0,3-0,7 %)
a další [3].
Obrázek: V jakých potravinách najdeme přirozený výskyt prebiotik.
Potraviny s probiotiky – fermentované potraviny
Fermentované potraviny s přirozeným obsahem probiotik jsou mi velmi sympatické. Vnímám je jako jemnější a pro naše tělo přirozenější způsob doplnění prospěšných bakterií.
V důsledku rozsáhlých fermentačních procesů obsahují kvašené potraviny kromě probiotik i další blahodárné látky vzniklé fermentací a cenné vitamíny, v jejich nejlépe vstřebatelné a využitelné formě. [2]
Příklady fermentovaných potravin:
- Kvašené mléčné výrobky – jogurt (ideálně s bifidokulturou), kefír, acidofilní mléko apod.
- Kvašená zelenina – kysané zelí, kimči, kvašené okurky apod.
- Fermentované sójové výrobky – tempeh, miso, natto apod.
Video: Jogurt obohacený o probiotika.
Doplňky stravy s probiotiky – kdy užívat probiotika
Probiotika ve formě doplňků stravy vnímám jako perfektní podporu při negativních stavech.
Velmi prospěšné mohou být když vás trápí:
- zácpa,
- průjem,
- kvasinkové infekce,
dokonce i citlivá pokožka, atopická pokožka a chronické akné.
Naprosto klíčovou roli hrají i při užívání antibiotik.
Bezdůvodné užívání probiotik
Bezdůvodné užívání probiotik je dle mého názoru spíše kontraproduktivní než prospěšné.
Probiotika jsou bezesporu perfektní pomocí při negativních stavech (např. při průjmech).
Poslouží i jako krátkodobá podpora při změně dosavadních stravovacích návyků, kdy se může v důsledků navýšení vlákniny dostavit nadýmání apod.
Avšak nekontrolovatelné a nekonečné bombardování těla vysokými dávkami probiotických bakterií je dle mého názoru nepřirozené. Je fajn nechat tělu prostor, aby se staralo samo.
Větší smysl mi dává investice do kvalitních potravin a dbát na pestrý a vyvážený jídelníček s dostatečný příjem vlákniny.
Obrázek: Potraviny bohaté na vlákninu – celozrnné těstoviny, rýže, pohanka, ovesné vločky, klíčky..
Kapky, kapsle, tablety…
Probiotika ve formě doplňků stravy seženete v lékárnách, či na specializovaných e-shopech.
Jsou k dostání ve formě:
- kapek,
- kapslí,
- tablet
a dalších formách.
K sehnání jsou probiotika k vnitřnímu užití, nebo tobolek určených k zavedení (vaginální probiotika).
Co je to CFU? Jak vybrat nejlepší probiotika?
Označení CFU, neboli Colony Forming Units, vyjadřuje počet živých mikroorganismů v daných probioticích, které jsou schopny se množit a tvořit nové kolonie.
Hodnotou CFU výrobce garantuje množství živých probiotik. Proto je pro mě označení CFU naprosto zásadním parametrem, který si vždy při koupi probiotik k vnitřnímu užití hlídám.
Co si hlídám při nákupu probiotik já
Při nákupu si u probiotik k vnitřnímu užití hlídám:
- Aby byly tobolky probiotik baleny zvlášť v hliníkových obalech (blistrech). Oproti dózám jsou probiotika více chráněna před vzduchem, který může probiotika znehodnocovat.
- Aby probiotika obsahovala alespoň 9-10*109 CFU.
- Aby probiotika obsahovala více kmenů probiotických bakterií (optimálně 10-20 kmenů). Obvykle nevíme, které probiotika nám v těle chybí. Ať máme větší jistotu, že doplníme ty chybějící.
- Aby daný doplněk stravy obsahoval i prebiotika.
Obrázek: 4 tipy při nákupu probiotik.
Jaká je doporučená denní dávka?
Doporučená denní dávka (RHP) probiotických mikroorganismů dosud není stanovena legislativou.
Setkáte se však s označením tzv. minimální dávka živých mikroorganismů, což je přibližný odhad množství živých bakterií, které by měla probiotika obsahovat.
- U dospělých osob 9 až 10 miliard živých probiotických bakterií (9-10*109 CFU).
- U dětí 5 až 10 miliard živých probiotických bakterií (5-10*109 CFU).
Na trhu jsou k dostání i probiotika obsahující 20 miliard živých bakterií CFU a více.
Přestože jsou mikroorganismy v probioticích docela odolné, ne všechny dokáží doputovat do střeva živé. Proto jsou v probioticích obsaženy v tak vysokých množstvích a doplněny o prebiotika, která posilují jejich odolnost.
Antibiotika a probiotika
Přestože už antibiotika zachránila spoustu životů, jejich nadužívání může v těle způsobit pěknou paseku.
Kromě toho, že antibiotika likvidují škodlivé bakterie, oslabují i užitečné bakterie a střevní mikrobiom.
Oslabený střevní mikrobiom pak může být indikátorem pěkných nepříjemností, jako jsou:
- narušená imunita a slabá imunita,
- trávicí potíže,
- zácpa
a průjem.
Oslabená imunita po antibiotikách není úplnou náhodou.
FAQ
Kdy užívat probiotika?
Probiotika ve formě doplňků stravy vnímám jako perfektní podporu při negativních stavech.
Velmi prospěšné mohou být když vás trápí:
- zácpa,
- průjem,
- kvasinkové infekce,
dokonce i citlivá pokožka, atopická pokožka a chronické akné.
Naprosto klíčovou roli hrají i při užívání antibiotik.
Na co jsou probiotika dobré?
Probiotika (užitečné bakterie) přijatá z doplňků stravy, či z fermentovaných potravin posilují náš střevní mikrobiom, který:
- podporuje trávení potravy a vstřebávání živin,
- posiluje imunitní systém,
- napomáhá zneškodňovat škodlivé bakterie,
- produkuje potřebné bioaktivní látky (např. vitamin K)
a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. [2]
Co způsobuje nedostatek probiotik v těle?
Nedostatek probiotik v těle a oslabený střevní mikrobiom i kožní mikrobiom může zapříčinit:
- stres,
- nemoc,
- nadužívání antibiotik
i změna stravování a celkově prostředí. Což dokazují střevní potíže na dovolených.
Jak užívat probiotika s antibiotiky?
Při užívání antibiotik s probiotiky je důležité dodržet minimálně 2-3 hodinové okno.
Aby antibiotika nezabila živé probiotické bakterie, které chcete doplnit.
Pokud užíváte antibiotika pouze v ranních hodinách, pak probiotika doplňte večer.
Před užíváním probiotik si důkladně přečtěte pokyny výrobce, které by měly být uvedeny na etiketě, či balení výrobku.
Probiotika před, nebo po jídle?
Před užíváním probiotik si důkladně přečtěte pokyny výrobce, které by měly být uvedeny na etiketě, či balení výrobku.
Obecně se doporučuje užívat probiotika půl hodiny před, nebo dvě hodiny po jídle.
Při trávení potravy dochází ke zvýšení kyselosti v žaludku, v důsledku které by mohly být probiotika zbytečně usmrcena a znehodnocena.
Já probiotika užívám nalačno, před jídlem. Při koupi si hlídám, aby byla v probiotických doplňcích stravy obsažena i prebiotika.
Čím zapíjet probiotika?
Probiotika obsahují živé bakterie, proto je vždy zapíjejte studenými nápoji.
Horké nápoje by mohly probiotika zbytečně znehodnotit.
Zdroje
[2] VOLKER, Mai. Recent advances and remaining gaps in our knowledge of associations between gut microbiota and human health. World Journal of Gastroenterology [online]. 2009, 15(1), 81-85 [cit. 2024-01-15]. ISSN 1007-9327. Dostupné z: https://www.wjgnet.com/1007-9327/abstract/v15/i1/81.htm
[3] KALAČ, Pavel. Funkční potraviny: kroky ke zdraví. České Budějovice: Dona, 2003.ISBN 80-732-2029-6.
Nechejte se dále inspirovat
Pečená dýně – jednoduchý oběd z jednoho plechu
Pečená dýně je ten nejjednodušší oběd, či večeře z dýně, kterou si snad můžete připravit. Perfektní při hubnutí.
Jednoduchá tuňáková pomazánka – blesková večeře při hubnutí
Jednoduchá tuňáková pomazánka je perfektní svačinkou, či večeří při hubnutí. Navíc ji připravíte do 5ti minut a ušpiníte minimum nádobí.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Chemik potravinář a výživový poradce.
Pomáhám zaneprázdněným ženám zdravě a udržitelně zhubnout – bez diet, trápení se v posilovně a kuchyni.
Během svého studia a intenzivní spolupráce s klienty jsem se utvrdila v tom, že extrémní diety jsou sice extrémně módní, avšak extrémně neudržitelné. Jak potvrzují mé klientky, napáchají více škody než užitku.
My spolu budeme hubnout jinak – komplexně a přirozeně. Dáme vašemu tělu vše co potřebuje, kvalitní základ, díky kterému zhubnete už napořád.
Vím, že máte svých starostí a úkolů nad hlavu. Naučím vás jak vše hravě zvládnout i v těch nejhektičtějších dnech.
Hubnutí opravdu nemusí být trápení, naopak.
Mé klientky jsou toho zářným příkladem.
Nejnovější články na blogu