Je čas zbavit se přebytečných kil. Přirozeně a napořád - bez diet, hladovek a dalších nesmyslů. Do čeho se spolu pustíme?
Jednoduchý recept na kimchi – které zvládnou i začátečníci
🕒 120 minut | 🥣 5 zavařeninových sklenic 400 ml | 👍🏻 Vitamín C a probiotika
O kvašeném korejském salátě kimči (kimchi) jsem poprvé slyšela na výšce. Probírali jsme v ten den vícero funkčních potravin, ale jakmile došlo na kimchi, oči paní docentky se doslova rozzářily.
Hlavní obsaženou složkou je čerstvé zelí a celá příprava probíhá za studena. Kvašená zelenina kimchi je proto perfektním způsobem jak doplnit vitamin C, v jeho nejlépe vstřebatelné a využitelné formě.
Když vezmeme v úvahu i cenná probiotika a prospěšné produkty fermentace je kvašená zelenina kimchi opravdu zázrak.
Má originální pikantní chuť, příjemně křehkou a křupavou texturu. Já mám kimči nejraději s asijskými jídly, steaky a míchanými vejci.
Jeho příprava je opravdu snadná. Tady máte jednoduchý recept na kimchi, které zvládnou i začátečníci.
Důkladná hygiena je naprosto klíčová
Během celé přípravy kimči dbejte na to, abyste měli ruce a veškeré pomůcky, které přichází do přímého kontaktu se surovinami, vždy důkladně čisté.
Klíčová je i sterilizace sklenic.
Jednoduchý recept na kimchi
Video: Detailní návod krok po kroku, jak na jednoduchý recept na kimchi.
Suroviny
- 1 200 g pekingského zelí
- 300 g mrkve
- 150 g ředkviček
- 160 g (1 kus) jablka
- 40 g zázvoru
- 20 g (2 větší stroužky) česneku
- 45 g rybí omáčky
- 40 g čili pasty (70 g pokud máte rádi ostřejší kimči)*
- 65 g soli (kuchyňské, himalájské, jakékoliv)
- voda
Na toto množství surovin jsem potřebovala 5 prázdných a čistých sklenic o objemu 400 ml.
*Já jsem použila thajskou ochucující směs z čili papriček. Obsahovala 76,5 % čili papriček, sůl s kyselinu octovou. Pastu můžete nahradit i 20 g čili koření. Ve specializovaných prodejnách a na e-shopech seženete přímo čili koření na kimči – gochugaru.
Obrázek: Ingredience na jednoduchý recept na kimchi.
Postup
- Nejprve si připravíme základ. Z pekingského zelí odstraníme vrchní listy, ty povadlé a poničené.
- Hlávku zelí podélně rozkrojíme, odřízneme tvrdý košťál a zelí nakrájíme na proužky 2-3 cm široké.
- Nakrájené zelí propláchneme pod tekoucí vodou, nasypeme do velké mísy, smícháme s 65 g soli a zalijeme studenou vodou tak, aby bylo zelí ponořené.
- Zelí ještě důkladně promícháme a necháme odstát v osolené vodě po dobu 90-120 minut.
- Zelí začne v osolené vodě měknout, zesklovatí a stává se křehčí. Během křehnutí jej můžete občas promačkat a promíchat se slanou vodou.
- Po 90-120 minutách zelí slijte, důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat přebytečnou vodu.
V mezičase, než vám změkne zelí, si připravte:
Zelenina
- Očistíme a opláchneme ředkvičky a mrkev.
- Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
Ochucovací pasta
- Oloupeme a opláchneme jablko, zázvor a česnek.
- Jablko, zázvor a česnek důkladně rozmixujeme s čili a rybí omáčkou na pastu.
Sklenice
- Sklenice na kimči důkladně omyjte a propláchněte vroucí vodou.
- Pokud jste měli sklenice uskladněné ve sklepě (na půdě apod.), můžete je pro jistotu i vysterilizovat. Ve vařící vodě, za mírného probublávání po dobu 15 minut.
- Okapané zelí důkladně smícháme s nakrájenou zeleninou a ochucovací pastou. Pokud se rozhodnete pro přípravu extrémně pálivého kimči, doporučuji použít rukavice.
- Do čistých sklenic postupně vrstvíme a důkladně upěchujeme kimči. Sklenice naplňujeme pár centimetrů pod okraj.
- Sklenice jen lehce uzavřeme víčkem. Během prvních dvou dnů fermentace se může stát, že přebytečné voda vyteče ze sklenic ven. Pro jistotu si sklenice podložte hlubokým talířem.
- Kimchi nechte fermentovat při pokojové teplotě 2 dny. Během fermentace se začnou v kimči tvořit bublinky.
- V prvních dnech kvašení můžete jednou denně povolit víčko, nechat odpustit přebytečný tlak a víčko zase lehce dotáhnout. Pokud se vám do kimči jednorázově dostane malinko vzduchu nevadí, během chvilky se vymění za oxid uhličitý.
- Po dvou dnech jej ochutnejte (čistou vidličkou) a pokud bude chutnat, jak si představujete, sklenice důkladně uzavřete a přesuňte do lednice. Pokud bude kimči málo kyselé, nechte jej fermentovat ještě jeden den při pokojové teplotě.
- Kimči vám v lednici vydrží několik měsíců. Během skladování v lednici stále fermentuje a jeho chuť se stává intenzivnější.
*Zelenina by měla být během kvašení výždy ponořená v nálevu (ve fermentu). Po ochutnání ji vždy důkladně upěchujte a vytlačte z ní vzduch.
Důkladná hygiena je naprosto klíčová
Během celé přípravy kimči dbejte na to, abyste měli ruce a veškeré pomůcky, které přichází do přímého kontaktu se surovinami, vždy důkladně čisté.
Nezapomeňte si sundat prstýnky, náramky a další předměty, které by mohly kimči znehodnotit nežádoucími bakteriemi.
Obrázek: Ingredience na pastu oloupeme a připravíme k mixování. Jablko, zázvor, česnek, rybí omáčka, čili.
Obrázek: Konzistence rozmixované pasty.
Obrázek: Nakrájené zelí, ředkvičky, nastrouhanou mrkev a čili pastu smícháme dohromady.
Obrázek: Zeleininu důkladně promícháme s čili pastou.
Obrázek: Směs napěchujeme do sterilizovaných sklenic.
Obrázek: Směs postupně vrstvíme a důkladně ve sklenici upěchujeme.
Obrázek: Kimchi fermentuje při pokojové teplotě 2 dny. Během fermentace se začnou v kimči tvořit bublinky – začíná kvasit.
Obrázek: Salát kimči po 2 dnech dáme do lednice. Neotevřené vydrží měsíce a stále zraje. Dobrou chuť.
FAQ
Co je to kimchi?
Korejské jídlo kimchi je probiotický salát z fermentované zeleniny. Pro svou originální pikantní chuť a příjemně křehkou a křupavou texturu perfektně doplní teplá jídla i saláty.
Určitě stojí za zkoušku.
Jakou sůl mám při přípravě kimchi použít?
Při přípravě použijte ideálně hrubozrnnou sůl. Na druhu soli nezáleží.
Můžete použít sůl himalájskou, kuchyňskou i mořskou.
Můžu obsah soli v receptu snížit?
Obsah soli v receptu nikdy nesnižujte.
Kromě narušování struktury zeleniny zabraňuje sůl množení případných nežádoucích mikroorganismů.
Síla slané chuti v kimči salátu se během fermentace snižuje.
Mohu množství čili v receptu upravit?
Ano, množství čili můžete upravit dle svých chuťových preferencí.
Pokud se rozhodnete pro:
Čili pastu – méně pálivé kimči (40 g čili pasty), středně pálivé kimči (70 g čili pasty), extra pálivé kimči (90 g čili pasty)
Čili koření gochugaru – méně pálivé kimči (20 g čili gochugaru), pálivé kimči (30 g čili gochugaru)
Kolik kimči můžu sníst za den?
Pokud nejste na kimči zvyklí začínejte s jeho konzumací pomalu, s jednou polévkovou lžící denně.
Já jím kimči docela často, hlavně přes zimu kvůli vitamínu C. Za jeden den sním maximálně 4 polévkové lžíce.
Pořád se jedná o docela kyselý a pikantní pokrm a není potřeba to s ním přehánět.
S rukavicemi, nebo bez?
Pokud se rozhodnete pro přípravu extra pálivého kimči, pak jsou rukavice potřeba. Pasta je opravdu hodně pálivá a mohla by vaše ruce podráždit.
Rukavice můžete samozřejmě použít i při přípravě méně pálivého kimči, pokud je vám to příjemnější a obáváte se, že byste kimči znečistili.
Je sterilizace sklenic opravdu nutná?
Sterilizace sklenic není podmínkou.
Stačí je pořádně umýt a propláchnout vroucí vodou.
Pokud se vám však prázdné sklenice někde dlouho válely (ve sklepě, na půdě apod.), můžete je pro jistotu i vysterilizovat. Tím nic nezkazíte. Ba naopak.
Nechejte se dále inspirovat
Bulgur s kuřecím masem – jednoduchý oběd z jedné pánve
Bulgur s kuřecím masem je jednoduchý a výživný oběd, při jehož přípravě ušpiníte jen nůž, prkénko a pánev. Perfektní i při hubnutí.
Domácí pizza recept – dokonalá celozrnná pizza perfektní i při hubnutí
Tato domácí pizza bez kynutí je zdravější a o dost rychlejší variantou klasické pizzy. Chutná naprosto božsky a je perfektní i při hubnutí.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Jsem chemik potravinář a vášnivý propagátor přirozeného hubnutí a péče o pleť. S velkým nadšením detailně analyzuji každé složení, mnohdy až do poslední molekuly. Asi si dokážete představit, jak zábavné je se mnou nakupovat.
Výživě a přírodní kosmetice jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to. Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.
Jestli jsem se během svého studia a intenzivní spolupráce práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že pokud chcete udržitelně zhubnout, je naprosto zásadní vytvořit svému tělu kvalitní základ. Protože jen tak přirozeně přepne z režimu ukládání tuků na režim spalování tuků. Bez diet, detoxů, hladovek a dalších nesmyslů.
Výživou zároveň podpoříte svá střeva (mikrobiom) a tím i zdraví své pleti a pokožky. Což je příjemný benefit navíc.
Co kdybyste se každé ráno probouzeli plní energie, vyrazili ven ve svých oblíbených šatech a cítili se spokojeně ve svém těle? Ukážu vám jak na to.
Nejnovější články na blogu