Jednoduchý recept na kimchi – které zvládnou i začátečníci

Aktualizováno: 25. 1. 2025 | Autor článku: | Publikováno: 10. 3. 2024

    🕒 120 minut   |   🥣 5 zavařeninových sklenic 400 ml   |  👍🏻 Vitamín C a probiotika

      O kvašeném korejském salátě kimči (kimchi) jsem poprvé slyšela na výšce. Probírali jsme v ten den vícero funkčních potravin, ale jakmile došlo na kimchi, oči paní docentky se doslova rozzářily.

      Hlavní obsaženou složkou je čerstvé zelí a celá příprava probíhá za studena. Kvašená zelenina kimchi je proto perfektním způsobem jak doplnit vitamin C, v jeho nejlépe vstřebatelné a využitelné formě.

      Když vezmeme v úvahu i cenná probiotika a prospěšné produkty fermentace je kvašená zelenina kimchi opravdu zázrak.

      Má originální pikantní chuť, příjemně křehkou a křupavou texturu. Já mám kimči nejraději s asijskými jídly, steaky a míchanými vejci.

      Jeho příprava je opravdu snadná. Tady máte jednoduchý recept na kimchi, které zvládnou i začátečníci.

      Jednoduchý recept na kimchi

      Důkladná hygiena je naprosto klíčová

      Během celé přípravy kimči dbejte na to, abyste měli ruce a veškeré pomůcky, které přichází do přímého kontaktu se surovinami, vždy důkladně čisté.

      Klíčová je i sterilizace sklenic.

       

      Jednoduchý recept na kimchi

      Video: Detailní návod krok po kroku, jak na jednoduchý recept na kimchi.

      Suroviny

      • 1 200 g pekingského zelí
      • 300 g mrkve
      • 150 g ředkviček
      • 160 g (1 kus) jablka
      • 40 g zázvoru
      • 20 g (2 větší stroužky) česneku
      • 45 g rybí omáčky
      • 40 g čili pasty (70 g pokud máte rádi ostřejší kimči)*
      • 65 g soli (kuchyňské, himalájské, jakékoliv)
      • voda

      Na toto množství surovin jsem potřebovala 5 prázdných a čistých sklenic o objemu 400 ml.

      *Já jsem použila thajskou ochucující směs z čili papriček. Obsahovala 76,5 % čili papriček, sůl s kyselinu octovou. Pastu můžete nahradit i 20 g čili koření. Ve specializovaných prodejnách a na e-shopech seženete přímo čili koření na kimči – gochugaru.

      Jednoduchý recept na kimchi ingredience

      Obrázek: Ingredience na jednoduchý recept na kimchi.

      Postup

      1. Nejprve si připravíme základ. Z pekingského zelí odstraníme vrchní listy, ty povadlé a poničené.
      2. Hlávku zelí podélně rozkrojíme, odřízneme tvrdý košťál a zelí nakrájíme na proužky 2-3 cm široké.
      3. Nakrájené zelí propláchneme pod tekoucí vodou, nasypeme do velké mísy, smícháme s 65 g soli a zalijeme studenou vodou tak, aby bylo zelí ponořené.
      4. Zelí ještě důkladně promícháme a necháme odstát v osolené vodě po dobu 90-120 minut.
      5. Zelí začne v osolené vodě měknout, zesklovatí a stává se křehčí. Během křehnutí jej můžete občas promačkat a promíchat se slanou vodou.
      6. Po 90-120 minutách zelí slijte, důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat přebytečnou vodu.

        V mezičase, než vám změkne zelí, si připravte:

        Zelenina

        • Očistíme a opláchneme ředkvičky a mrkev.
        • Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.

        Ochucovací pasta

        • Oloupeme a opláchneme jablko, zázvor a česnek.
        • Jablko, zázvor a česnek důkladně rozmixujeme s čili a rybí omáčkou na pastu.

        Sklenice

        • Sklenice na kimči důkladně omyjte a propláchněte vroucí vodou.
        • Pokud jste měli sklenice uskladněné ve sklepě (na půdě apod.), můžete je pro jistotu i vysterilizovat. Ve vařící vodě, za mírného probublávání po dobu 15 minut.

         

      7. Okapané zelí důkladně smícháme s nakrájenou zeleninou a ochucovací pastou. Pokud se rozhodnete pro přípravu extrémně pálivého kimči, doporučuji použít rukavice.
      8. Do čistých sklenic postupně vrstvíme a důkladně upěchujeme kimči. Sklenice naplňujeme pár centimetrů pod okraj.
      9. Sklenice jen lehce uzavřeme víčkem. Během prvních dvou dnů fermentace se může stát, že přebytečné voda vyteče ze sklenic ven. Pro jistotu si sklenice podložte hlubokým talířem.
      10. Kimchi nechte fermentovat při pokojové teplotě 2 dny. Během fermentace se začnou v kimči tvořit bublinky.
      11. V prvních dnech kvašení můžete jednou denně povolit víčko, nechat odpustit přebytečný tlak a víčko zase lehce dotáhnout. Pokud se vám do kimči jednorázově dostane malinko vzduchu nevadí, během chvilky se vymění za oxid uhličitý.
      12. Po dvou dnech jej ochutnejte (čistou vidličkou) a pokud bude chutnat, jak si představujete, sklenice důkladně uzavřete a přesuňte do lednice. Pokud bude kimči málo kyselé, nechte jej fermentovat ještě jeden den při pokojové teplotě.
      13. Kimči vám v lednici vydrží několik měsíců. Během skladování v lednici stále fermentuje a jeho chuť se stává intenzivnější.

      *Zelenina by měla být během kvašení výždy ponořená v nálevu (ve fermentu). Po ochutnání ji vždy důkladně upěchujte a vytlačte z ní vzduch.

      Důkladná hygiena je naprosto klíčová

      Během celé přípravy kimči dbejte na to, abyste měli ruce a veškeré pomůcky, které přichází do přímého kontaktu se surovinami, vždy důkladně čisté.

      Nezapomeňte si sundat prstýnky, náramky a další předměty, které by mohly kimči znehodnotit nežádoucími bakteriemi.

      Jednoduchý recept na kimchi

      Obrázek: Ingredience na pastu oloupeme a připravíme k mixování. Jablko, zázvor, česnek, rybí omáčka, čili.

      Jednoduchý recept na kimchi

      Obrázek: Konzistence rozmixované pasty.

      Jednoduchý recept na kimchi

      Obrázek: Nakrájené zelí, ředkvičky, nastrouhanou mrkev a čili pastu smícháme dohromady.

      Jednoduchý recept na kimchi

      Obrázek: Zeleininu důkladně promícháme s čili pastou.

      Jednoduchý recept na kimchi

      Obrázek: Směs napěchujeme do sterilizovaných sklenic.

      Jednoduchý recept na kimchi

      Obrázek: Směs postupně vrstvíme a důkladně ve sklenici upěchujeme.

      Jednoduchy recept na kimchi kvaseni | Podle Helen

      Obrázek: Kimchi fermentuje při pokojové teplotě 2 dny. Během fermentace se začnou v kimči tvořit bublinky – začíná kvasit.

      Fermentované potraviny - kimchi

      Obrázek: Salát kimči po 2 dnech dáme do lednice. Neotevřené vydrží měsíce a stále zraje. Dobrou chuť.

      FAQ

      Co je to kimchi?

      Korejské jídlo kimchi je probiotický salát z fermentované zeleniny. Pro svou originální pikantní chuť a příjemně křehkou a křupavou texturu perfektně doplní teplá jídla i saláty.

      Určitě stojí za zkoušku.

      Jakou sůl mám při přípravě kimchi použít?

      Při přípravě použijte ideálně hrubozrnnou sůl. Na druhu soli nezáleží.

      Můžete použít sůl himalájskou, kuchyňskou i mořskou.

      Můžu obsah soli v receptu snížit?

      Obsah soli v receptu nikdy nesnižujte.

      Kromě narušování struktury zeleniny zabraňuje sůl množení případných nežádoucích mikroorganismů.

      Síla slané chuti v kimči salátu se během fermentace snižuje.

      Mohu množství čili v receptu upravit?

      Ano, množství čili můžete upravit dle svých chuťových preferencí.

      Pokud se rozhodnete pro:

      Čili pastu – méně pálivé kimči (40 g čili pasty), středně pálivé kimči (70 g čili pasty), extra pálivé kimči (90 g čili pasty)

      Čili koření gochugaru – méně pálivé kimči (20 g čili gochugaru), pálivé kimči (30 g čili gochugaru)

      Kolik kimči můžu sníst za den?

      Pokud nejste na kimči zvyklí začínejte s jeho konzumací pomalu, s jednou polévkovou lžící denně.

      Já jím kimči docela často, hlavně přes zimu kvůli vitamínu C. Za jeden den sním maximálně 4 polévkové lžíce.

      Pořád se jedná o docela kyselý a pikantní pokrm a není potřeba to s ním přehánět.

      S rukavicemi, nebo bez?

      Pokud se rozhodnete pro přípravu extra pálivého kimči, pak jsou rukavice potřeba. Pasta je opravdu hodně pálivá a mohla by vaše ruce podráždit.

      Rukavice můžete samozřejmě použít i při přípravě méně pálivého kimči, pokud je vám to příjemnější a obáváte se, že byste kimči znečistili.

      Je sterilizace sklenic opravdu nutná?

      Sterilizace sklenic není podmínkou.

      Stačí je pořádně umýt a propláchnout vroucí vodou.

      Pokud se vám však prázdné sklenice někde dlouho válely (ve sklepě, na půdě apod.), můžete je pro jistotu i vysterilizovat. Tím nic nezkazíte. Ba naopak.

      Nechejte se dále inspirovat

      Jak zhubnout už napořád v 7 krocích video lekce zdarma

      Zde se nacházíte

        O autorovi

          helena liskova vyziva | Podle Helen

          Ing. Helena Lišková

          Chemik potravinář a výživový poradce.

          Pomáhám zaneprázdněným ženám zdravě a udržitelně zhubnout – bez diet, trápení se v posilovně a kuchyni.

          Během svého studia a intenzivní spolupráce s klienty jsem se utvrdila v tom, že extrémní diety jsou sice extrémně módní, avšak extrémně neudržitelné. Jak potvrzují mé klientky, napáchají více škody než užitku.

          My spolu budeme hubnout jinak – komplexně a přirozeně. Dáme vašemu tělu vše co potřebuje, kvalitní základ, díky kterému zhubnete už napořád.

          Vím, že máte svých starostí a úkolů nad hlavu. Naučím vás jak vše hravě zvládnout i v těch nejhektičtějších dnech.

          Hubnutí opravdu nemusí být trápení, naopak.

          Mé klientky jsou toho zářným příkladem.

          Do čeho se spolu pustíme?

          Nejnovější články na blogu

            Jak zhubnout už napořád v 7 krocích video lekce zdarma

            PDF materiál zdarma

            První krok jak zhubnout už napořád

            Jen si představte, jaké by to bylo, kdybyste se přestali bát jídla, neměli hlad, byli plní energie a přitom hubli.

            Zní to jako sen? Takto hubnou mí klienti.

            Udělejte první krok a objevte udržitelný způsob se 7-mi základními tipy.

            PDF material zdarma podle helen | Podle Helen