Je čas zbavit se přebytečných kil. Přirozeně a napořád - bez diet, hladovek a dalších nesmyslů. Do čeho se spolu pustíme?

Restovaný tempeh na pánvi – vyvážená, zdravá a lehká večeře

Aktualizováno: 16. 7. 2024 | Autor článku: | Publikováno: 15. 2. 2024

    🕒 30 minut   |   🥣 4 porce   |  👍🏻 Zasytí a nezatíží žaludek

      Přemýšlíte, jak během chvilky vykouzlit teplou a vyváženou večeři? Restovaný tempeh na pánvi je taková „jistotka“.

      Spolu s ramen nudlemi a zeleninou dodá tělu bílkoviny, vlákninu a spolehlivě zasytí. Díky klíčkům pokrm příjemně křupe, je čerstvý a nezatíží žaludek. Na večeři značka ideál.

      Restování je mým nejoblíbenějším způsobem jak připravit tempeh. Výborný je i dušený, smažený a pečený tempeh.

      Tempeh můžete zakoupit čistý, či různě ochucený. Já jsem v receptu použila uzený tempeh.

      Návrh na servírování restovaného tempehu na pánvi

      Alternativy a vychytávky

      Pokud nepatříte mezi příznivce tempehu, můžete jej nahradit stejným množstvím tofu.

      Jestli jste tempeh ještě nechutnali, ochutnejte. Vzhledem ke svým výborným nutričním vlastnostem je perfektním způsobem jak navýšit množství bílkovin v bezmasých jídlech.

       

      Restovaný tempeh na pánvi recept

      Ingredience

      • 380 g (2 balení) uzeného tempehu
      • 4 střední mrkve
      • ½ středního pórku
      • hrst čerstvých klíčků
      • 250 g (1 balení) ramen nudlí
      • sójová omáčka
      • pepř
      • olej pro teplou kuchyni
      Ingredience na přípravu restovaného tempehu na pánvi s popiskem

      Obrázek: Ingredience na restovaný tempeh na pánvi.

      Postup

      1. Očistíme, omyjeme a nakrájíme zeleninu a tempeh.
      2. V rozpálené pánvi s trochou oleje orestujeme zeleninu do poloměka. Poté k zelenině přidáme nakrájený tempeh.
      3. Jakmile začne tempeh na pánvi zlátnout, dochutíme směs pepřem a sójovou omáčkou.
      4. Restovaný tempeh podáváme s vařenými ramen nudlemi a čerstvými klíčky.
      Jak vypadá tempeh

      Obrázek: Tempeh nakrajíme na kostičky a orestujeme se zeleninou.

      Ramen nudle před uvařením

      Obrázek: Ramen nudle uvaříme a podáváme jako přílohu.

      Návrh na servírování restovaného tempehu na pánvi detail

      Obrázek: Nakonec zasypeme čerstvými klíčky. Dobrou chuť.

      FAQ

      Co je to tempeh?

      Tempeh je potravina z fermentovaných sójových bobů původem z Indonésie.

      Jedná se o kvalitní zdroj rostlinných bílkovin, cenných vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek vzniklých fermentací.

      Jelikož je tempeh bez lepku, vyhledávají ho i celiaci.

      Jaké má tempeh složení?

      V základu je složení tempehu tvořeno sójovými boby, rostlinným olejem a ušlechtilou plísní (Rhizopus oligosporus), do které jsou boby naloženy během fermentace.

      Ochucené varianty tempehu obsahují navíc i kořenící směsi a další dochucovadla.

      Uzený tempeh, který jsem použila v receptu, je ochucen sójovou omáčkou Shoyu a česnekem.

      Jak chutná tempeh?

      Čistý tempeh (natural) má netradiční osobitou chuť.

      Během restování získává oříškový nádech a výborný je se sójovou omáčkou a pikantním kořením.

      Co je to uzený tempeh?

      Uzený tempeh je výrobek z fermentovaných sójových bobů, který svou chutí připomíná uzeninu.

      Ve 100 g tempehu je obsaženo 20 g rostlinných bílkovin. Je proto perfektním způsobem jak navýšit množství bílkovin v bezmasých jídlech.

      V porovnání s čistým tempehem (natural) nemusí být uzený tempeh před konzumací tepelně zpracován.

      Restovaný je však chutnější.

      Nechejte se dále inspirovat

      7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

      Zde se nacházíte

        O autorovi

          helena liskova autor blogu podle helen | Podle Helen

          Ing. Helena Lišková

          Jsem chemik potravinář a vášnivý propagátor přirozeného hubnutí a péče o pleť. S velkým nadšením detailně analyzuji každé složení, mnohdy až do poslední molekuly. Asi si dokážete představit, jak zábavné je se mnou nakupovat.

          Výživě a přírodní kosmetice jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to. Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.

          Jestli jsem se během svého studia a intenzivní spolupráce práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že pokud chcete udržitelně zhubnout, je naprosto zásadní vytvořit svému tělu kvalitní základ. Protože jen tak přirozeně přepne z režimu ukládání tuků na režim spalování tuků. Bez diet, detoxů, hladovek a dalších nesmyslů.

          Výživou zároveň podpoříte svá střeva (mikrobiom) a tím i zdraví své pleti a pokožky. Což je příjemný benefit navíc.

          Co kdybyste se každé ráno probouzeli plní energie, vyrazili ven ve svých oblíbených šatech a cítili se spokojeně ve svém těle? Ukážu vám jak na to.

          Do čeho se spolu pustíme?

          Nejnovější články na blogu

            7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

            Tahák ke stažení zdarma

            7 triků jak jíst, spát a hubnout

            Skoncujte s nadváhouúnavou jednou pro vždy. Už jste se trápili dost.

            Ukážu vám první krok k udržitelnému způsobu s dlouhodobým efektem.

            7 triku jak jist spat hubnout tahak ke stazeni | Podle Helen