Je čas zbavit se přebytečných kil. Přirozeně a napořád - bez diet, hladovek a dalších nesmyslů. Do čeho se spolu pustíme?

Co jíst pro správný mikrobiom – nakrmte své hodné bakterie a nestačíte se divit

Aktualizováno: 16. 7. 2024 | Autor článku: | Publikováno: 21. 2. 2024

    Výživa, mikrobiom, zdraví člověka – tyto zdánlivě odlišné pojmy spolu souvisí možná víc, než si dokážete představit. A přestože jsou předmětem neustálého vývoje, závěry hovoří jasně – jsme to, co jíme [1].

    Správnou volbou potravin podpoříte nejen mikrobiom střeva, ale i kožní mikrobiom a mikrobiom lidského těla jako celku. A to se počítá.

    Nakrmte své hodné bakterie a vytvořte jim ideální podmínky, aby se množily a prospívaly. Protože čím víc jich bude na vaší straně, tím líp se vám povede.

    Usměvavé střevo a bakterie střevní mikrobiom

    Co jíst pro správný mikrobiom – vyvážený jídelníček jako základ

    Ať už vás článek přilákal z určitého důvodu či jen z čisté zvědavosti, není se čeho bát. Stravování se v souladu s mikrobiomem není žádná věda. Naopak, jedná se o ten nejpřirozenější způsob stravování vůbec.

    Základní pravidlo – co jíst pro správný mikrobiom:

    • Zakomponujte do svého jídelníčku potraviny, které mikrobiom posilují.
    • Maximálně omezte potraviny, které mikrobiomu škodí.

    Potraviny – co jíst pro správný mikrobiom:

    • Potraviny bohaté na vlákninu – obiloviny, luštěniny, celozrnné výrobky atd.
    • Fermentované potraviny – mléčné výrobky, kvašená zelenina atd.
    • Živé potraviny – čerstvá zelenina, klíčky atd.

    Pro dosažení optimálního účinku je nemusíte jíst po kilech. Zakomponovat je můžete i v menším množství, ideálně pravidelně. Způsobem, který je vám příjemný a přirozený [2, 3].

    4 tipy co jíst pro správný mikrobiom infografika

    Obrázek: Co jíst pro správný mikrobiom – potraviny bohaté na vlákninu, fermentované potraviny, klíčky a čerstvou zeleninu.

      Vláknina – nejvýživnější palivo pro prospěšné bakterie

      Jako je panda závislá na bambusových listech, jsou prospěšné bakterie v našich střevech závislé na vláknině. Přestože je prakticky nestravitelná, pro střevní mikrobiom je rozpustná vláknina v potravinách tím nejvýživnějším palivem.

      Silné a prospívající střevní bakterie:

      • podporují vstřebatelnost cenných živin,
      • vytváří potřebné vitaminy,
      • posilují imunitní systém, psychiku

      a zajišťují mnoho dalších klíčových funkcí [4].

      Asi chápete, proč je vláknina v jídelníčku velmi důležitým aspektem kvalitního života. Řekněme, že tyto mikroskopické kamarády ve svých střevech opravdu chceme a je v našem zájmu vytvořit jim ty nejideálnější podmínky, které potřebují [4].

      Co jíst pro správný mikrobiom – potraviny bohaté na vlákninu:

      • Celozrnné výrobky – celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo (ideálně kváskové) atd.
      • Obiloviny – rýže, pohanka, amarant atd.
      • Luštěniny – čočka, hrách, fazole atd.
      • Semínka – lněná semínka, chia semínka atd.
      Ukázka potravin obsahující vlákninu

      Obrázek: Co jíst pro správný mikrobiom – potraviny bohaté na vlákninu.

        Co jíst pro správný mikrobiom – fermentované potraviny

        Probiotika nejsou jen výhradní záležitostí lékáren. Prospěšné druhy probiotických bakterií tvoří přirozenou součást fermentovaných potravin, které by bez jejich přičinění nemohly vzniknout a vlastně ani existovat [5].

        V důsledku rozsáhlých fermentačních procesů obsahují kvašené potraviny kromě probiotik i další blahodárné látky vzniklé fermentací a cenné vitamíny, v jejich nejlépe vstřebatelné a využitelné formě [5].

        Produkty mléčného kvašení (kysané zelí, kefír atd.) obohacují mikrobiom o cenné laktobacily. Mnohé „vylepšené“ jogurty a acidofilní mléka jej doplňují i o vskutku blahodárné bifidobakterie.

        A kvašená zelenina kimchi? To je zázrak sám o sobě.
        Fermentovaný salát kimchi v salátové mističce

        Obrázek: Co jíst pro správný mikrobiom – fermentovaný salát kimchi.

          Co jíst pro správný mikrobiom – čerstvou zeleninu a klíčky

          Cenné vitamíny, chlorofyl, rozpustná vláknina – pro tyto a mnohé další prospěšné látky má zelenina jistojistě své právoplatné místo ve vyváženém jídelníčku [6]. Obzvláště když je čerstvá a organická.

          Zatímco v sezóně nebývá o čerstvou zeleninu nouze, v zimě už to začíná být horší. Přestože jsou dýňové polévky a mrkvové saláty výborné, tu a tam je fajn zakousnout se taky do něčeho zeleného a čerstvého. Nastal čas na klíčky, neboli naklíčená semínka.

          Pokud jste klíčení ještě nezkoušeli, věřím, že si pěstování klíčků doma zamilujete. Vždyť čerstvé domácí klíčky plné vitamínů a živých enzymů stojí za to.

          A pokud se rozhodnete pro klíčení semínek ve sklenici, nemůžete šlápnout vedle.

          Co jíst pro správný mikrobiom - klíčky

          Obrázek: Co jíst pro správný mikrobiom – čerstvé domácí klíčky.

            Pestré jídlo, pestrý život

            Kombinováním různých typů potravin si zpestříte nejen svůj jídelníček, ale také svůj střevní mikrobiom. Naše střevní bakterie jsou docela vybíravé a každá si potrpí na něčem trochu jiném.

            Pestrý jídelníček je proto účinnou strategií, jak naplnit požadavky všech mikrostrávníků utvářejících mikrobiom střeva.

            Video: Čas na změnu #motivace

              FAQ

              Co je to kimchi?

              Korejské jídlo kimchi je probiotický salát z fermentované zeleniny. Pro svou originální pikantní chuť a příjemně křehkou a křupavou texturu perfektně doplní teplá jídla i saláty. Určitě stojí za zkoušku.

              Proč jsou fermentované potraviny dobré pro střevní mikrobiom?

              Fermentované potraviny obsahují živé kultury prospěšných bakterií, které posilují střevní mikrobiom, a tím i celkové zdraví člověka [5].

              Jak může konzumace zeleniny ovlivnit mikrobiom?

              Zelenina je výborným zdrojem potřebné vlákniny a dalších prospěšných látek, které podporují růst prospěšných bakterií v našem trávicím traktu [6]. Čímž podporuje střevní mikrobiom.

              Střevní mikrobiom co to je?

              Společenství bilionů bakterií, kvasinek a dalších okem neviditelných mikroorganismů obydlující naše střeva, takto zjednodušeně by se dal popsat střevní mikrobiom [7].

              Zdroje

              [1] K. SINGH, Rasnik, Hsin‑Wen CHANG a Kristina M. LEE. Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health. Journal of Translational Medicine. 2017, 15(73), 1-17.[2] AĞAGÜNDÜZ, Duygu, Feray GENÇER BINGÖL, Elif ÇELIK, Özge CEMALI, Çiler ÖZENIR, Fatih ÖZOĞUL a Raffaele CAPASSO. Recent developments in the probiotics as live biotherapeutic products (LBPs) as modulators of gut brain axis related neurological conditions. Journal of Translational Medicine[online]. 2022, 20(1), 1-26 [cit. 2024-01-24]. ISSN 14795876. Dostupné z: doi:10.1186/s12967-022-03609-y[3] LI, Shu-Xiao a Yan GUO. Gut microbiome: New perspectives for type 2 diabetes prevention and treatment. World Journal of W J C C Clinical Cases[online]. 2023, 11(31), 7508-7520 [cit. 2024-01-24]. Dostupné z: https://www.wjgnet.com/2307-8960/full/v11/i31/7508.htm[4] MARINANGELI, C.P.F., S.V. HARDING a M. ZAFRON. A systematic review of the effect of dietary pulses on microbial populations inhabiting the human gut. Beneficial Microbes [online]. 2020, 11(5), 457-468 [cit. 2024-01-24]. Dostupné z: https://www.wageningenacademic.com/doi/epdf/10.3920/BM2020.0028?role=tab[5] VOLKER, Mai. Recent advances and remaining gaps in our knowledge of associations between gut microbiota and human health. World Journal of Gastroenterology [online]. 2009, 15(1), 81-85 [cit. 2024-01-15]. ISSN 1007-9327. Dostupné z: https://www.wjgnet.com/1007-9327/abstract/v15/i1/81.htm[6] K. SINGH, Rasnik, Hsin‑Wen CHANG a Kristina M. LEE. Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health. Journal of Translational Medicine. 2017, 15(73), 1-17.[7] BORKENT, Jenny, Magdalini IOANNOU a Jon D. LAMAN. Role of the gut microbiome in three major psychiatric disorders [online]. 1222-1242 [cit. 2024-01-18]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9157303/pdf/S0033291722000897a.pdf.

              Nechejte se dále inspirovat

              7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

              Zde se nacházíte

                O autorovi

                  helena liskova autor blogu podle helen | Podle Helen

                  Ing. Helena Lišková

                  Jsem chemik potravinář a vášnivý propagátor přirozeného hubnutí a péče o pleť. S velkým nadšením detailně analyzuji každé složení, mnohdy až do poslední molekuly. Asi si dokážete představit, jak zábavné je se mnou nakupovat.

                  Výživě a přírodní kosmetice jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to. Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.

                  Jestli jsem se během svého studia a intenzivní spolupráce práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že pokud chcete udržitelně zhubnout, je naprosto zásadní vytvořit svému tělu kvalitní základ. Protože jen tak přirozeně přepne z režimu ukládání tuků na režim spalování tuků. Bez diet, detoxů, hladovek a dalších nesmyslů.

                  Výživou zároveň podpoříte svá střeva (mikrobiom) a tím i zdraví své pleti a pokožky. Což je příjemný benefit navíc.

                  Co kdybyste se každé ráno probouzeli plní energie, vyrazili ven ve svých oblíbených šatech a cítili se spokojeně ve svém těle? Ukážu vám jak na to.

                  Do čeho se spolu pustíme?

                  Nejnovější články na blogu

                    7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

                    Tahák ke stažení zdarma

                    7 triků jak jíst, spát a hubnout

                    Skoncujte s nadváhouúnavou jednou pro vždy. Už jste se trápili dost.

                    Ukážu vám první krok k udržitelnému způsobu s dlouhodobým efektem.

                    7 triku jak jist spat hubnout tahak ke stazeni | Podle Helen