Je čas zbavit se přebytečných kil. Přirozeně a napořád - bez diet, hladovek a dalších nesmyslů. Do čeho se spolu pustíme?

Jak podporují probiotika mikrobiom – aneb kdy užívat probiotika

Aktualizováno: 16. 7. 2024 | Autor článku: | Publikováno: 15. 5. 2024

    Jak napovídá samotný název „pro bio“ (z řečtiny „pro život“), probiotika jsou živé a pro naše tělo mimořádně užitečné bakterie, které v našem těle chceme a potřebujeme.

    Spolu s dalšími mikroorganismy přirozeně utváří náš střevní mikrobiom i kožní mikrobiom a zásadně ovlivňují zdraví a celkový stav našich střev a pokožky.

    Střevo, které má rádo probiotika infografika podle Helen
    Probiotika posilují naše střeva i pleť infografika

    Obrázek: Jak podporují probiotika mikrobiom.

      Stres, střevní potíže, antibiotika…

      Přestože jsou probiotika a užitečné bakterie přirozenou součástí našeho střevního mikrobiomu i kožního mikrobiomu – stres, střevní potíže, nadužívání antibiotik a mnohé radosti i strasti každodenního života dokáží s naším mikrobiomem pěkně zamávat.

      Důsledky rozhozeného mikrobiomu (dysbiózy) nám pak znepříjemňují dny, týdny a mnohdy i měsíce. [1]

      Jak podporují probiotika mikrobiom? Kdy užívat probiotika?

      Tyto a další otázky, či nejasnosti si zodpovíme v následujících řádcích.

       

      Na co jsou probiotika dobré – proč jíst probiotika

      Na co jsou probiotika dobré?

      Probiotika (užitečné bakterie) přijatá z doplňků stravy, či z fermentovaných potravin posilují náš střevní mikrobiom, který:

      • podporuje trávení potravy a vstřebávání živin,
      • posiluje imunitní systém,
      • napomáhá zneškodňovat škodlivé bakterie,
      • produkuje potřebné bioaktivní látky (např. vitamin K)

      a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. [2]

      Prospívající střevní mikrobiom ovlivňuje infografika

      Obrázek: Co podporuje prospívající střevní mikrobiom.

        Probiotika vs prebiotika

        Probiotika a prebiotika se od sebe dost zásadně liší.

        Zatímco probiotika jsou živé bakterie, prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které podporují probiotika aby přežila:

        • průchod žaludkem,
        • průchod tenkým střevem

        a usídlila se v tlustém střevě. Což je důvod, proč probiotika užíváme. [3]

        Přídavek prebiotik do probiotických doplňků stravy je v dnešní době snad standardem.

        Jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky infografika

        Obrázek: Jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky.

          Co jsou to prebiotika?

          Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy podporující růst nebo aktivitu jedné, či omezeného počtu bakterií v tlustém střevě, čímž mohou zlepšit zdraví konzumenta [3].

          Přirozeně jsou obsaženy prebiotika v potravinách. Nejznámějším prebiotikem, přirozeně obsaženým v potravinách, je inulin.

          Obsah inulinu v potravinách:

          • pór (3-10 %),
          • cibule (1,1-7,5 %),
          • česnek (9-16 %),
          • pšenice (1-4 %),
          • žito (0,5-1 %),
          • banány (0,3-0,7 %)

          a další [3].

          Přehled potravin obsahující prebiotika infografika

          Obrázek: V jakých potravinách najdeme přirozený výskyt prebiotik.

            Potraviny s probiotiky – fermentované potraviny

            Fermentované potraviny s přirozeným obsahem probiotik jsou mi velmi sympatické. Vnímám je jako jemnější a pro naše tělo přirozenější způsob doplnění prospěšných bakterií.

            V důsledku rozsáhlých fermentačních procesů obsahují kvašené potraviny kromě probiotik i další blahodárné látky vzniklé fermentací a cenné vitamíny, v jejich nejlépe vstřebatelné a využitelné formě. [2]

            Příklady fermentovaných potravin:

            • Kvašené mléčné výrobky – jogurt (ideálně s bifidokulturou), kefír, acidofilní mléko apod.
            • Kvašená zelenina – kysané zelí, kimči, kvašené okurky apod.
            • Fermentované sójové výrobkytempeh, miso, natto apod.

            Video: Jogurt obohacený o probiotika.

              Doplňky stravy s probiotiky – kdy užívat probiotika

              Probiotika ve formě doplňků stravy vnímám jako perfektní podporu při negativních stavech.

              Velmi prospěšné mohou být když vás trápí:

              • zácpa,
              • průjem,
              • kvasinkové infekce,

              dokonce i citlivá pokožka, atopická pokožka a chronické akné.

              Naprosto klíčovou roli hrají i při užívání antibiotik.

               

              Bezdůvodné užívání probiotik

              Bezdůvodné užívání probiotik je dle mého názoru spíše kontraproduktivní než prospěšné.

              Probiotika jsou bezesporu perfektní pomocí při negativních stavech (např. při průjmech).

              Poslouží i jako krátkodobá podpora při změně dosavadních stravovacích návyků, kdy se může v důsledků navýšení vlákniny dostavit nadýmání apod.

              Avšak nekontrolovatelné a nekonečné bombardování těla vysokými dávkami probiotických bakterií je dle mého názoru nepřirozené. Je fajn nechat tělu prostor, aby se staralo samo.

              Větší smysl mi dává investice do kvalitních potravin a dbát na pestrý a vyvážený jídelníček s dostatečný příjem vlákniny.

              potraviny bohate na vlakninu podle helen | Podle Helen

              Obrázek: Potraviny bohaté na vlákninu – celozrnné těstoviny, rýže, pohanka, ovesné vločky, klíčky..

                Kapky, kapsle, tablety…

                Probiotika ve formě doplňků stravy seženete v lékárnách, či na specializovaných e-shopech.

                Jsou k dostání ve formě:

                • kapek,
                • kapslí,
                • tablet

                a dalších formách.

                K sehnání jsou probiotika k vnitřnímu užití, nebo tobolek určených k zavedení (vaginální probiotika).

                 

                Co je to CFU? Jak vybrat nejlepší probiotika?

                Označení CFU, neboli Colony Forming Units, vyjadřuje počet živých mikroorganismů v daných probioticích, které jsou schopny se množit a tvořit nové kolonie.

                Hodnotou CFU výrobce garantuje množství živých probiotik. Proto je pro mě označení CFU naprosto zásadním parametrem, který si vždy při koupi probiotik k vnitřnímu užití hlídám.

                Co si hlídám při nákupu probiotik já

                Při nákupu si u probiotik k vnitřnímu užití hlídám:

                1. Aby byly tobolky probiotik baleny zvlášť v hliníkových obalech (blistrech). Oproti dózám jsou probiotika více chráněna před vzduchem, který může probiotika znehodnocovat.
                2. Aby probiotika obsahovala alespoň 9-10*109 CFU.
                3. Aby probiotika obsahovala více kmenů probiotických bakterií (optimálně 10-20 kmenů). Obvykle nevíme, které probiotika nám v těle chybí. Ať máme větší jistotu, že doplníme ty chybějící.
                4. Aby daný doplněk stravy obsahoval i prebiotika.
                4 tipy pří nákupu probiotik infografika

                Obrázek: 4 tipy při nákupu probiotik.

                  Jaká je doporučená denní dávka?

                  Doporučená denní dávka (RHP) probiotických mikroorganismů dosud není stanovena legislativou.

                  Setkáte se však s označením tzv. minimální dávka živých mikroorganismů, což je přibližný odhad množství živých bakterií, které by měla probiotika obsahovat.

                  • U dospělých osob 9 až 10 miliard živých probiotických bakterií (9-10*109 CFU).
                  • U dětí 5 až 10 miliard živých probiotických bakterií (5-10*109 CFU).

                  Na trhu jsou k dostání i probiotika obsahující 20 miliard živých bakterií CFU a více.

                  Přestože jsou mikroorganismy v probioticích docela odolné, ne všechny dokáží doputovat do střeva živé. Proto jsou v probioticích obsaženy v tak vysokých množstvích a doplněny o prebiotika, která posilují jejich odolnost.

                   

                  Antibiotika a probiotika

                  Přestože už antibiotika zachránila spoustu životů, jejich nadužívání může v těle způsobit pěknou paseku.

                  Kromě toho, že antibiotika likvidují škodlivé bakterie, oslabují i užitečné bakterie a střevní mikrobiom.

                  Oslabený střevní mikrobiom pak může být indikátorem pěkných nepříjemností, jako jsou:

                  • narušená imunita a slabá imunita,
                  • trávicí potíže,
                  • zácpa

                  a průjem.

                  Oslabená imunita po antibiotikách není úplnou náhodou.

                  FAQ

                  Kdy užívat probiotika?

                  Probiotika ve formě doplňků stravy vnímám jako perfektní podporu při negativních stavech.

                  Velmi prospěšné mohou být když vás trápí:

                  • zácpa,
                  • průjem,
                  • kvasinkové infekce,

                  dokonce i citlivá pokožka, atopická pokožka a chronické akné.

                  Naprosto klíčovou roli hrají i při užívání antibiotik.

                  Na co jsou probiotika dobré?

                  Probiotika (užitečné bakterie) přijatá z doplňků stravy, či z fermentovaných potravin posilují náš střevní mikrobiom, který:

                  • podporuje trávení potravy a vstřebávání živin,
                  • posiluje imunitní systém,
                  • napomáhá zneškodňovat škodlivé bakterie,
                  • produkuje potřebné bioaktivní látky (např. vitamin K)

                  a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. [2]

                  Co způsobuje nedostatek probiotik v těle?

                  Nedostatek probiotik v těle a oslabený střevní mikrobiom i kožní mikrobiom může zapříčinit:

                  • stres,
                  • nemoc,
                  • nadužívání antibiotik

                  i změna stravování a celkově prostředí. Což dokazují střevní potíže na dovolených.

                  Jak užívat probiotika s antibiotiky?

                  Při užívání antibiotik s probiotiky je důležité dodržet minimálně 2-3 hodinové okno.

                  Aby antibiotika nezabila živé probiotické bakterie, které chcete doplnit.

                  Pokud užíváte antibiotika pouze v ranních hodinách, pak probiotika doplňte večer.

                  Před užíváním probiotik si důkladně přečtěte pokyny výrobce, které by měly být uvedeny na etiketě, či balení výrobku.

                  Probiotika před, nebo po jídle?

                  Před užíváním probiotik si důkladně přečtěte pokyny výrobce, které by měly být uvedeny na etiketě, či balení výrobku.

                  Obecně se doporučuje užívat probiotika půl hodiny před, nebo dvě hodiny po jídle.

                  Při trávení potravy dochází ke zvýšení kyselosti v žaludku, v důsledku které by mohly být probiotika zbytečně usmrcena a znehodnocena.

                  Já probiotika užívám nalačno, před jídlem. Při koupi si hlídám, aby byla v probiotických doplňcích stravy obsažena i prebiotika.

                  Čím zapíjet probiotika?

                  Probiotika obsahují živé bakterie, proto je vždy zapíjejte studenými nápoji.

                  Horké nápoje by mohly probiotika zbytečně znehodnotit.

                  Zdroje

                  [1] R. TIFFANY, Connor a Andreas J. BÄUMLER. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 317: G602–G608 [online]. 2019, (11) [cit. 2024-01-19]. Dostupné z: doi:10.1152/ajpgi.00230.2019.[2] VOLKER, Mai. Recent advances and remaining gaps in our knowledge of associations between gut microbiota and human health. World Journal of Gastroenterology [online]. 2009, 15(1), 81-85 [cit. 2024-01-15]. ISSN 1007-9327. Dostupné z: https://www.wjgnet.com/1007-9327/abstract/v15/i1/81.htm[3] KALAČ, Pavel. Funkční potraviny: kroky ke zdraví. České Budějovice: Dona, 2003.ISBN 80-732-2029-6.

                  Nechejte se dále inspirovat

                  7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

                  Zde se nacházíte

                    O autorovi

                      helena liskova autor blogu podle helen | Podle Helen

                      Ing. Helena Lišková

                      Jsem chemik potravinář a vášnivý propagátor přirozeného hubnutí a péče o pleť. S velkým nadšením detailně analyzuji každé složení, mnohdy až do poslední molekuly. Asi si dokážete představit, jak zábavné je se mnou nakupovat.

                      Výživě a přírodní kosmetice jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to. Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.

                      Jestli jsem se během svého studia a intenzivní spolupráce práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že pokud chcete udržitelně zhubnout, je naprosto zásadní vytvořit svému tělu kvalitní základ. Protože jen tak přirozeně přepne z režimu ukládání tuků na režim spalování tuků. Bez diet, detoxů, hladovek a dalších nesmyslů.

                      Výživou zároveň podpoříte svá střeva (mikrobiom) a tím i zdraví své pleti a pokožky. Což je příjemný benefit navíc.

                      Co kdybyste se každé ráno probouzeli plní energie, vyrazili ven ve svých oblíbených šatech a cítili se spokojeně ve svém těle? Ukážu vám jak na to.

                      Do čeho se spolu pustíme?

                      Nejnovější články na blogu

                        7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

                        Tahák ke stažení zdarma

                        7 triků jak jíst, spát a hubnout

                        Skoncujte s nadváhouúnavou jednou pro vždy. Už jste se trápili dost.

                        Ukážu vám první krok k udržitelnému způsobu s dlouhodobým efektem.

                        7 triku jak jist spat hubnout tahak ke stazeni | Podle Helen