Domácí perníčky – výživné, voňavé a vláčné

Aktualizováno: 13. 12. 2024 | Autor článku: | Publikováno: 13. 12. 2024

    🕒 30 minut   |   🥣 2 plechy   |  👍🏻 Zasytí a doplní vlákninu

      Tyto domácí perníčky jsou naprostá pecka.

      Jsou krásně vláčné, voňavé a díky žitné mouce doplní vlákninu a mají originální, lehce oříškovou chuť.

      My už doma ani jiné neděláme.

      Jo a mimochodem tyto domácí perníčky chutnají i těm, kteří si na zdravějších variantách cukroví moc nepotrpí.

      Ověřeno a potvrzeno.

      A příprava? To je hračka.

      Domácí perníčky recept - výživné, voňavé a vláčné

      Domácí perníčky recept

      Video: Domácí perníčky recept krok za krokem.

      Domácí perníčky ingredience

      Těsto na perníčky

      • 500 g žitné celozrnné mouky (hladké)
      • 100 g moučkového cukru
      • 150 g medu
      • 3 vejce
      • 50 g másla
      • 2 polévkové lžíce kakaa
      • 1 kávová lžička perníkového koření
      • ½ kávové lžičky skořice
      • 1 kávová lžička jedlé sody
      • 1 polévková lžíce rumu

      Na potření

      • 1 vejce
      • 1 polévková lžíce mléka*

      *Díky mléku jsou pak domácí perníčky měkčí.

      Domácí perníčky recept ingredience

      Foto: Domácí perníčky recept ingredience s popiskem.

      Domácí perníčky postup

      1. Ve větší míse smíchejte všechny suché suroviny (mouku, cukr, kakao, skořici, perníkové koření a jedlou sodu).
      2. Směs prosejte, ať se suroviny pořádně smísí a dostanete do těsta trochu vzduchu.
      3. Do směsi udělejte důlek, vyklepněte do něj vejce, přidejte máslo, med a rum. Med můžete rozehřát, ale pozor do těsta jej přidejte až vychladne a bude mít pokojovou teplotu.
      4. Vše důkladně promíchejte, rukou nebo robotem.
      5. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odležet, ideálně přes noc. Pokud spěcháte 3-4 hodiny budou stačit.
      6. Odleželé těsto rozpulte a vyválejte na pomoučněné ploše, na cca 0,5 cm.
      7. Vykrajte své oblíbené tvary.
      8. Perníčky pečte v troubě předehřáté na 160°C, program horký vzduch, přibližně 15 minut. Doba pečení se může lišit podle trouby.
      9. Pečte je spíše dorůžova, než do tmavě-hněda, ať nejsou vysušené a tvrdé. Že jsou hotové poznáte i tak, že se do nich neboří prst.
      10. Po vytažení je nechte vychladnout a naskládejte je do krabice, aby ještě více změkly. Můžete k nim dát i rozkrojené jablíčko, ale jen na jeden den, aby vám perníčky nezplesnivěly. To by byla škoda.*
      11. Můžete je ozdobit i cukrovou polevou.**

      *Pozor neskladujte perníčky v blízkosti krbu apod. Vysušily by se vám a byly by tvrdé.

      **Pokud však těsto přejedete embosovaným válečkem, jako já, budou krásné i bez cukrového zdobení. A nebudou tak přeslazené jako klasické perníčky.

      Vyvážený talíř

      Pro mé klientky a účastnice online výživového kurzu.
      Zde máte detailní přehled s poměry obsažených živin, abyste měly přehled o složení daného pokrmu a věděly jak jej zařadit do svého jídelníčku.

      Žitné perníčky

      Domácí perníčky recept postup přípravy těsta

      Foto: Smíchejte suché suroviny, prosejte a přidejte 3 vejce, máslo a rum.

      Těsto na domácí perníčky

      Foto: Směs důkladně promíchejte. Těsto zabalte a nechte odležet.

      Upečené domácí perníčky
      Foto: Odleželé těsto vyválejte, vykrajujte tvary a pečte při 160 °C cca 15 minut, dorůžova.
      Domácí perníčky recept - výživné, voňavé a vláčné

      Foto: Hotové perníčky nechte vychladnout, uložte do krabice a skladujte v chladu.

      FAQ

      Jak zdobit perníčky?

      Tradičně se domácí perníčky zdobí cukrovou polevou.

      Avšak pokud si chcete usnadnit práci a připravit si perníčky, které nebudou tak přeslazené, můžete použít embosovaný váleček.

      Seženete spoustu druhů a vzorů.

      Jednoduše jím přejedete těsto, vytlačíte si do něj svůj oblíbený vzor a máte hotovo.

      Nakonec nezapomeňte domácí perníčky potřít vajíčkem s mlékem, ať jsou krásně lesklé.

      Jak dlouho se pečou perníčky?

      Domácí perníčky pečte v troubě předehřáté na 160°C, program horký vzduch. Pečte je přibližně 15 minut, do růžova. Doba pečení se může lišit podle trouby.

      Perníčky průběžně kontrolujte, aby se nevysušily – byly by tvrdé, a to by byla škoda.

      Nechejte se dále inspirovat

      Jak zhubnout už napořád v 7 krocích video lekce zdarma

      Zde se nacházíte

        O autorovi

          helena liskova vyziva | Podle Helen

          Ing. Helena Lišková

          Chemik potravinář a výživový poradce.

          Pomáhám zaneprázdněným ženám zdravě a udržitelně zhubnout – bez diet, trápení se v posilovně a kuchyni.

          Během svého studia a intenzivní spolupráce s klienty jsem se utvrdila v tom, že extrémní diety jsou sice extrémně módní, avšak extrémně neudržitelné. Jak potvrzují mé klientky, napáchají více škody než užitku.

          My spolu budeme hubnout jinak – komplexně a přirozeně. Dáme vašemu tělu vše co potřebuje, kvalitní základ, díky kterému zhubnete už napořád.

          Vím, že máte svých starostí a úkolů nad hlavu. Naučím vás jak vše hravě zvládnout i v těch nejhektičtějších dnech.

          Hubnutí opravdu nemusí být trápení, naopak.

          Mé klientky jsou toho zářným příkladem.

          Do čeho se spolu pustíme?

          Nejnovější články na blogu

            Jak zhubnout už napořád v 7 krocích video lekce zdarma

            PDF materiál zdarma

            První krok jak zhubnout už napořád

            Jen si představte, jaké by to bylo, kdybyste se přestali bát jídla, neměli hlad, byli plní energie a přitom hubli.

            Zní to jako sen? Takto hubnou mí klienti.

            Udělejte první krok a objevte udržitelný způsob se 7-mi základními tipy.

            PDF material zdarma podle helen | Podle Helen