Je čas zbavit se přebytečných kil. Přirozeně a napořád - bez diet, hladovek a dalších nesmyslů. Do čeho se spolu pustíme?

Bulgur s kuřecím masem – jednoduchý oběd z jedné pánve

Aktualizováno: 16. 9. 2024 | Autor článku: | Publikováno: 12. 9. 2024

    🕒 30 minut   |   🥣 3-4 porce   |  👍🏻 Zasytí na delší dobu

      Hledáte recept na jednoduchý a výživný oběd, při jehož přípravě ušpiníte jen nůž, prkénko a pánev?

      Pak velmi doporučuji bulgur s kuřecím masem.

      Jedná se v podstatě o bulgureto – bulgurovou variatu klasického rizota.

      A díky vyššímu podílu masa (bílkovin), které byste v těchto typech jídel kolikrát mohli hledat lupou – je bulgur s kuřecím masem perfektní i při hubnutí.

      Tak jdeme na to.

      Bulgur s kuřecím masem plný bílkovin je vhodný i při hubnutí

      Jednoduchý bulgur recept

      Video: Jednoduchý bulgur recept krok za krokem.

      Bulgur s kuřecím masem ingredience

      • 400 g kuřecích prsou
      • 20 g 30% sýru
      • ⅓ pórku
      • 200 g žampionů
      • 150 g (½ hrnku) bulguru
      • 1 stroužek česneku (můžete vynechat)
      • pepř, sůl, kurkuma (½ kávové lžičky)
      • 3 polévkové lžíce oleje pro teplou kuchyni (např. slunečnicového)
      Ingredience s popiskem pro přípravu bulguru s kuřecím masem

      Foto: Jednoduchý bulgur recept ingredience s popiskem.

      Bulgur s kuřecím masem postup

      1. Na rozehřáté pánvi s trochou oleje orestujte nakrájený pórek. Jakmile začne pórek zlátnou prolisujte do něj stroužek česneku a směs chvilku orestujte.
      2. Poté na pánev rozprostřete kousky nasolených a lekce opepřených nudliček kuřecího masa.
      3. Maso zprudka orestujte a jakmile se zatáhne přidejte žampiony, trochu vody a směs nechte dusit pod pokličkou.
      4. Jakmile začne být maso měkké, pokličku sundejte a nechte odpařit všechnu vodu.
      5. Poté do směsi nalijte hrnek vody, nasypte půl hrnku bulguru, přidejte trochu kurkumy na barvu, špetku soli (pepř podle potřeby).*
      6. Směs promíchejte, přikryjte a nechte 10 minut na mírném ohni probublávat. Poté sporák vypněte a nechte bulgur s kuřecím masem dojít 5 minut pod poklicí.
      7. Při servírování jej posypte trochou sýra.

      * Pokud připravujete bulgur přímo v masové směsi (jako je tomu u tohoto receptu) použijte poměr bulgur voda 1:2. Tedy na jeden díl (½ hrnku bulguru) dva díly vody (1 hrnek vody).

      Tři fáze přípravy masové směsi se žampiony v jedné pánvi

      Foto: Orestujte pórek, prolisovaný stroužek česneku. Poté zprudka orestujte maso a přidejte žampiony. S trochou vody nechejte dusit pod pokličkou.

      Příprava bulguru s masovou směsí v jedné pánvi

      Foto: Poté přidejte hrnek vody a půl hrnku bulguru. Dokořeňte. Promíchejte a nechejte pod pokličkou 10 minut probublávat.

      Jakmile se odpaří všechna voda, bulgur s kuřecím masem je připraven na servírování

      Foto: Sporák vypněte a nechejte ještě s pokličkou 5 minut dojít. A můžete servírovat.

      Bulgur s kuřecím masem zasypejte strouhaným sýrem a můžete dozdobit čerstvými bylinkami

      Foto: Při servírování jej posypte trochou sýra. Dobrou chuť.

      FAQ

      Co je to bulgur?

      Bulgur je předvařená a nalámaná pšenice.

      Díky nižšímu stupni zpracování si zachovává vysoké množství vlákniny, vitamínů i minerálů.

      Jedná se o velmi oblíbenou přílohu k masitým, zeleninovým, či jiným slaným pokrmům.

      Mí klienti mají velmi rádi bulgureto – bulgurovou variatu klasického rizota.

      Obsahuje bulgur lepek?

      Ano, bulgur lepek přirozeně obsahuje. Je totiž získáván z pšenice.

      Jak uvařit bulgur?

      Příprava bulguru je velmi jednoduchá:

      • Bulgur důkladně properte pod tekoucí vodou. Ať ho zbavíte případného prachu a nečistot.
      • Do propraného bulguru nalijte vodu. V poměru 1:3. Na 1 hrnek bulguru 3 hrnky vody.
      • Poté směs osolte, případně přidejte své oblíbené koření.
      • Hrnec zakryjte pokličkou. Bulgur přiveďte k varu a poté vařič stáhněte na minimum.
      • Bulgur nechte probublávat pod pokličkou 10 minut.
      • Vařič vypněte a bulgur nechte pod pokličkou dojít 5 minut.

      Nechejte se dále inspirovat

      7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

      Zde se nacházíte

        O autorovi

          helena liskova autor blogu podle helen | Podle Helen

          Ing. Helena Lišková

          Jsem chemik potravinář a vášnivý propagátor přirozeného hubnutí a péče o pleť. S velkým nadšením detailně analyzuji každé složení, mnohdy až do poslední molekuly. Asi si dokážete představit, jak zábavné je se mnou nakupovat.

          Výživě a přírodní kosmetice jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to. Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.

          Jestli jsem se během svého studia a intenzivní spolupráce práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že pokud chcete udržitelně zhubnout, je naprosto zásadní vytvořit svému tělu kvalitní základ. Protože jen tak přirozeně přepne z režimu ukládání tuků na režim spalování tuků. Bez diet, detoxů, hladovek a dalších nesmyslů.

          Výživou zároveň podpoříte svá střeva (mikrobiom) a tím i zdraví své pleti a pokožky. Což je příjemný benefit navíc.

          Co kdybyste se každé ráno probouzeli plní energie, vyrazili ven ve svých oblíbených šatech a cítili se spokojeně ve svém těle? Ukážu vám jak na to.

          Do čeho se spolu pustíme?

          Nejnovější články na blogu

            7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

            Tahák ke stažení zdarma

            7 triků jak jíst, spát a hubnout

            Skoncujte s nadváhouúnavou jednou pro vždy. Už jste se trápili dost.

            Ukážu vám první krok k udržitelnému způsobu s dlouhodobým efektem.

            7 triku jak jist spat hubnout tahak ke stazeni | Podle Helen