Skoncujte s nadváhou, únavou a problematickou pletí bez extrémních diet a produktů, které slibují zázraky na počkání. Naučím vás jak na to.
Zdravé placky z červené čočky – jednoduché, rychlé a bez lepku
🕒 30 minut + máčení | 🥣 2 porce | 👍🏻 Zasytí a podpoří mikrobiom
Zdravé placky z červené čočky patří mezi mé nejoblíbenější pokrmy z červené čočky.
Představují perfektní způsob jak zařadit do jídelníčku výživné luštěniny a potřebujete na ně jen čočku, koření, vodu a trochu oleje.
Jednoznačně patří k receptům, kdy za málo peněz vykouzlíte hodně muziky. Respektive placek.
Zdravé placky z červené čočky jsou výborné, dokonale vláčné a připravit se dají na nekonečno způsobů.
Když čočku namočíte předem, nenadýmají a dodají vašemu tělu jen to nejlepší.
Výborné jsou na večeři i jako lehčí oběd.
Bez lepku, na nekonečno způsobů
Nejraději mám placky plněné sýrem a bylinkami. Výborné jsou i nemléčné alternativy například plněné placky s hummusem.
Dobrá zpráva pro celiaky. Jedná se o čočkové placky bez mouky a jsou tudíž přirozeně bezlepkové.
Zdravé placky z červené čočky recept
Video: Detailní návod krok po kroku, jak připravit zdravé placky z červené čočky.
Ingredience
Těsto na čočkové placky
- ½ hrnku (100 g) červené čočky
- ¾ (165 g) hrnku vody
- ½ kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička drceného kmínu
- ¼ kávové lžičky kurkumy
- Olej určený pro teplou kuchyni
- 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky*
*Lze nahradit 1 lžičkou sušených bylinek.
Náplň
- 120 g přírodního kozího sýru
- 1 kávová lžička sušených bylinek
- Pár listů salátu
- Sůl
Obrázek: Ingredience na zdravé placky z červené čočky.
Postup
- Červenou čočku zalijte čistou vodou a nechte ji namočenou 4-8 hodin, klidně přes noc.
- Poté vodu vylijte a čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
- Čočku nasypejte do mixéru, zalijte ji vodou a přidejte k ní koření, petrželku a sůl.
- Celou směs rozmixujte na hladké těsto.
- Na rozpálenou nepřilnavou pánev s trochou oleje nalijte menší naběračku těsta a roztáhněte jej na velikost placky.
- Placky opečte z obou stran, dozlatova.
- Hotové placky naplňte náplní a servírujte.*
*Čočkové placky chutnají nejlépe, když jsou čerstvé.
Obrázek: Zalijte čistou vodou a nechte ji namočenou 4-8 hodin.
Obrázek: Nasypejte do mixéru, zalijte ji vodou a přidejte k ní koření, petrželku a sůl.
Obrázek: Směs rozmixujte.
Obrázek: Na pánev s trochou oleje nalijte těsto a roztáhněte jej na velikost placky.
Obrázek: Opečte z obou stran, dozlatova.
Obrázek: Připravte si náplň placky – v mém případě kozí sýr s bylinkami a salátem.
Obrázek: Hotové placky naplňte náplní a servírujte.
Obrázek: Dobrou chuť.
FAQ
Co jsou to luštěniny?
Luštěniny jsou zralá, suchá semena luskovin.
Mezi nejznámější luštěniny patří hrách, fazole, čočka, cizrna a sója.
Z výživového hlediska jsou luštěniny výborným zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, minerálních látek (draslíku, fosforu, vápníku…) a vitamínů skupiny B.
Proč se namáčí luštěniny?
Během namáčení se do vody uvolňuje velká část antinutričních látek a látek způsobujících nadýmání. Vodu po namáčení vždy vylijte a luštěniny propláchněte pod tekoucí vodou.
Máčením luštěniny zároveň měknou a doba jejich přípravy se podstatně zkracuje.
Doba namáčení se liší podle typu luštěnin.
Já namáčím:
- červenou čočku a žlutý hrách 4-8 hodin,
- cizrnu a fazole 8-10 hodin.
Obecně můžete luštěniny namáčet i déle. Delší máčení než 12 hodin nedoporučuji, luštěniny pak mohou začít kvasit.
Proč se prdí po fazolích?
Plynatost, projevující se po konzumaci luštěnin, způsobují obsažené oligosacharidy (rafinosa a stachyoza).
Tyto špatně využitelné a nadýmavé látky se odstraňují klíčením, máčením a tepelnou úpravou.
Tímto způsobem se odstraňují i antinutriční látky, které snižují využitelnost cenných minerálů a vitamínů, přirozeně obsažených v luštěninách.
Kolik má červená čočka bílkovin?
100 g syrové čočky obsahuje cca 26 g rostlinných bílkovin.
O trochu více než kuřecí maso, které obsahuje cca 20 g bílkovin na 100 g.
Bílkoviny luštěnin jsou však neplnohodnotné, mají nedostatek sirných aminokyselin.
Pro zvýšení nutriční hodnoty je dobré kombinovat luštěniny s obilovinami, které sirné aminokyseliny obsahují. Jako jsou například amarant, kroupy, pohanka, rýže atd.
Proč jíst luštěniny?
Z výživového hlediska jsou luštěniny výborným zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, minerálních látek (draslíku, fosforu, vápníku…) a vitamínů skupiny B.
Benefity proč jíst luštěniny:
- Zasytí na delší dobu, bez pocitu „těžkého břicha“
- Podporují střevní mikrobiom
- Napomáhají snižovat cholesterol
- Doplní tělu minerální látky a vitaminy*
Pokud byly luštěniny, před tepelnou přípravou, namočeny a důkladně propláchnuty.
Jak často jíst luštěniny?
Dle výživových doporučení bychom měli konzumovat alespoň 0,5 kg luštěnin (na osobu) týdně.
Luštěniny nejsou moc oblíbené hlavně kvůli nutnosti máčení, které jejich přípravu značně prodlužuje.
Já luštěniny vařím ve větším množství a část jich zamrazím na později. Na pánev, do polévek a pomazánek skutečně přijdou vhod.
Nechejte se dále inspirovat
Pečená dýně – jednoduchý oběd z jednoho plechu
Pečená dýně je ten nejjednodušší oběd, či večeře z dýně, kterou si snad můžete připravit. Perfektní při hubnutí.
Jednoduchá tuňáková pomazánka – blesková večeře při hubnutí
Jednoduchá tuňáková pomazánka je perfektní svačinkou, či večeří při hubnutí. Navíc ji připravíte do 5ti minut a ušpiníte minimum nádobí.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Chemik potravinář a výživový poradce.
Pomáhám zaneprázdněným ženám zdravě a udržitelně zhubnout – bez diet, trápení se v posilovně a kuchyni.
Během svého studia a intenzivní spolupráce s klienty jsem se utvrdila v tom, že extrémní diety jsou sice extrémně módní, avšak extrémně neudržitelné. Jak potvrzují mé klientky, napáchají více škody než užitku.
My spolu budeme hubnout jinak – komplexně a přirozeně. Dáme vašemu tělu vše co potřebuje, kvalitní základ, díky kterému zhubnete už napořád.
Vím, že máte svých starostí a úkolů nad hlavu. Naučím vás jak vše hravě zvládnout i v těch nejhektičtějších dnech.
Hubnutí opravdu nemusí být trápení, naopak.
Mé klientky jsou toho zářným příkladem.
Nejnovější články na blogu