Je čas zbavit se přebytečných kil. Přirozeně a napořád - bez diet, hladovek a dalších nesmyslů. Do čeho se spolu pustíme?

Zdravé placky z červené čočky – jednoduché, rychlé a bez lepku

Aktualizováno: 16. 7. 2024 | Autor článku: | Publikováno: 10. 4. 2024

    🕒 30 minut + máčení   |   🥣 2 porce   |  👍🏻 Zasytí a podpoří mikrobiom

      Zdravé placky z červené čočky patří mezi mé nejoblíbenější pokrmy z červené čočky.

      Představují perfektní způsob jak zařadit do jídelníčku výživné luštěniny a potřebujete na ně jen čočku, koření, vodu a trochu oleje.

      Jednoznačně patří k receptům, kdy za málo peněz vykouzlíte hodně muziky. Respektive placek.

      Zdravé placky z červené čočky jsou výborné, dokonale vláčné a připravit se dají na nekonečno způsobů.

      Když čočku namočíte předem, nenadýmají a dodají vašemu tělu jen to nejlepší.

      Výborné jsou na večeři i jako lehčí oběd.

      zdrave placky z cervene cocky recept podle helen 9 | Podle Helen

      Bez lepku, na nekonečno způsobů

      Nejraději mám placky plněné sýrem a bylinkami. Výborné jsou i nemléčné alternativy například plněné placky s hummusem.

      Dobrá zpráva pro celiaky. Jedná se o čočkové placky bez mouky a jsou tudíž přirozeně bezlepkové.

       

      Zdravé placky z červené čočky recept

      Video: Detailní návod krok po kroku, jak připravit zdravé placky z červené čočky.

      Ingredience

      Těsto na čočkové placky

      • ½ hrnku (100 g) červené čočky
      • ¾ (165 g) hrnku vody
      • ½ kávové lžičky soli
      • 1 kávová lžička drceného kmínu
      • ¼ kávové lžičky kurkumy
      • Olej určený pro teplou kuchyni
      • 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky*

      *Lze nahradit 1 lžičkou sušených bylinek.

       

      Náplň

      • 120 g přírodního kozího sýru
      • 1 kávová lžička sušených bylinek
      • Pár listů salátu
      • Sůl
      zdrave placky z cervene cocky recept podle helen 13 | Podle Helen

      Obrázek: Ingredience na zdravé placky z červené čočky.

      Postup

      • Červenou čočku zalijte čistou vodou a nechte ji namočenou 4-8 hodin, klidně přes noc.
      • Poté vodu vylijte a čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
      • Čočku nasypejte do mixéru, zalijte ji vodou a přidejte k ní koření, petrželku a sůl.
      • Celou směs rozmixujte na hladké těsto.
      • Na rozpálenou nepřilnavou pánev s trochou oleje nalijte menší naběračku těsta a roztáhněte jej na velikost placky.
      • Placky opečte z obou stran, dozlatova.
      • Hotové placky naplňte náplní a servírujte.*

      *Čočkové placky chutnají nejlépe, když jsou čerstvé.

      zdrave placky z cervene cocky recept podle helen 3 | Podle Helen

      Obrázek: Zalijte čistou vodou a nechte ji namočenou 4-8 hodin.

      zdrave placky z cervene cocky recept podle helen 4 | Podle Helen

      Obrázek: Nasypejte do mixéru, zalijte ji vodou a přidejte k ní koření, petrželku a sůl.

      zdrave placky z cervene cocky recept podle helen | Podle Helen

      Obrázek: Směs rozmixujte.

      zdrave placky z cervene cocky recept podle helen 5 | Podle Helen

      Obrázek: Na pánev s trochou oleje nalijte těsto a roztáhněte jej na velikost placky.

      zdrave placky z cervene cocky recept podle helen 6 | Podle Helen

      Obrázek: Opečte z obou stran, dozlatova.

      zdrave placky z cervene cocky recept podle helen 7 | Podle Helen

      Obrázek: Připravte si náplň placky – v mém případě kozí sýr s bylinkami a salátem.

      zdrave placky z cervene cocky recept podle helen 8 | Podle Helen

      Obrázek: Hotové placky naplňte náplní a servírujte.

      zdrave placky z cervene cocky recept podle helen 12 | Podle Helen

      Obrázek: Dobrou chuť.

      FAQ

      Co jsou to luštěniny?

      Luštěniny jsou zralá, suchá semena luskovin.

      Mezi nejznámější luštěniny patří hrách, fazole, čočka, cizrna a sója.

      Z výživového hlediska jsou luštěniny výborným zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, minerálních látek (draslíku, fosforu, vápníku…) a vitamínů skupiny B.

      Proč se namáčí luštěniny?

      Během namáčení se do vody uvolňuje velká část antinutričních látek a látek způsobujících nadýmání. Vodu po namáčení vždy vylijte a luštěniny propláchněte pod tekoucí vodou.

      Máčením luštěniny zároveň měknou a doba jejich přípravy se podstatně zkracuje.

      Doba namáčení se liší podle typu luštěnin.

      Já namáčím:

      • červenou čočku a žlutý hrách 4-8 hodin,
      • cizrnu a fazole 8-10 hodin.

      Obecně můžete luštěniny namáčet i déle. Delší máčení než 12 hodin nedoporučuji, luštěniny pak mohou začít kvasit.

      Proč se prdí po fazolích?

      Plynatost, projevující se po konzumaci luštěnin, způsobují obsažené oligosacharidy (rafinosa a stachyoza).

      Tyto špatně využitelné a nadýmavé látky se odstraňují klíčením, máčením a tepelnou úpravou.

      Tímto způsobem se odstraňují i antinutriční látky, které snižují využitelnost cenných minerálů a vitamínů, přirozeně obsažených v luštěninách.

      Kolik má červená čočka bílkovin?

      100 g syrové čočky obsahuje cca 26 g rostlinných bílkovin.

      O trochu více než kuřecí maso, které obsahuje cca 20 g bílkovin na 100 g.

      Bílkoviny luštěnin jsou však neplnohodnotné, mají nedostatek sirných aminokyselin.

      Pro zvýšení nutriční hodnoty je dobré kombinovat luštěniny s obilovinami, které sirné aminokyseliny obsahují. Jako jsou například amarant, kroupy, pohanka, rýže atd.

      Proč jíst luštěniny?

      Z výživového hlediska jsou luštěniny výborným zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, minerálních látek (draslíku, fosforu, vápníku…) a vitamínů skupiny B.

      Benefity proč jíst luštěniny:

      • Zasytí na delší dobu, bez pocitu „těžkého břicha“
      • Podporují střevní mikrobiom
      • Napomáhají snižovat cholesterol
      • Doplní tělu minerální látky a vitaminy*

      Pokud byly luštěniny, před tepelnou přípravou, namočeny a důkladně propláchnuty.

      Jak často jíst luštěniny?

      Dle výživových doporučení bychom měli konzumovat alespoň 0,5 kg luštěnin (na osobu) týdně.

      Luštěniny nejsou moc oblíbené hlavně kvůli nutnosti máčení, které jejich přípravu značně prodlužuje.

      Já luštěniny vařím ve větším množství a část jich zamrazím na později. Na pánev, do polévek a pomazánek skutečně přijdou vhod.

      Nechejte se dále inspirovat

      7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

      Zde se nacházíte

        O autorovi

          helena liskova autor blogu podle helen | Podle Helen

          Ing. Helena Lišková

          Jsem chemik potravinář a vášnivý propagátor přirozeného hubnutí a péče o pleť. S velkým nadšením detailně analyzuji každé složení, mnohdy až do poslední molekuly. Asi si dokážete představit, jak zábavné je se mnou nakupovat.

          Výživě a přírodní kosmetice jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to. Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.

          Jestli jsem se během svého studia a intenzivní spolupráce práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že pokud chcete udržitelně zhubnout, je naprosto zásadní vytvořit svému tělu kvalitní základ. Protože jen tak přirozeně přepne z režimu ukládání tuků na režim spalování tuků. Bez diet, detoxů, hladovek a dalších nesmyslů.

          Výživou zároveň podpoříte svá střeva (mikrobiom) a tím i zdraví své pleti a pokožky. Což je příjemný benefit navíc.

          Co kdybyste se každé ráno probouzeli plní energie, vyrazili ven ve svých oblíbených šatech a cítili se spokojeně ve svém těle? Ukážu vám jak na to.

          Do čeho se spolu pustíme?

          Nejnovější články na blogu

            7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

            Tahák ke stažení zdarma

            7 triků jak jíst, spát a hubnout

            Skoncujte s nadváhouúnavou jednou pro vždy. Už jste se trápili dost.

            Ukážu vám první krok k udržitelnému způsobu s dlouhodobým efektem.

            7 triku jak jist spat hubnout tahak ke stazeni | Podle Helen