Skoncujte s nadváhou, únavou a problematickou pletí bez extrémních diet a produktů, které slibují zázraky na počkání. Naučím vás jak na to.
Pikantní hlíva ústřičná s krůtím masem a pohankou – zahřeje a posílí imunitu
🕒 45 minut | 🥣 4-6 porcí | 👍🏻 Prohřeje a posílí imunitu
Pikantní hlíva ústřičná s krůtím masem je u nás doma velmi oblíbeným pokrmem, který si připravujeme pravidelně. Obzvláště v zimních měsících.
Díky krůtímu masu spolehlivě zasytí. Spolu se synergickou kombinací hlívy a pikantního koření pořádně zahřeje a posílí imunitu. Výborně se doplňuje s pohankou, výživnou pseudocereálií s mnoha zdravotními benefity.
Perfektní vyprošťovák i ve chvílích, když na vás tzv. „něco leze“.
Pikantní hlíva ústřičná s krůtím masem recept
Ingredience
- 200 g pohanky
- 500 g krůtího masa
- 300 g hlívy ústřičné
- 1 menší cibule
- 1 lžíce mouky (celozrnné, bezlepkové, jakékoliv)
- sójová omáčka
- kořenící směs: sůl, pepř, sladká paprika mletá, pikantní směs, grilovací koření
- jarní cibulka (na posypání)
- olej pro teplou kuchyni
Množství koření a sójové omáčky přizpůsobte svým chuťovým preferencím.
Já jsem pokrm dochutila: 2 lžícemi sójové omáčky, ½ lžičky soli, 2 lžícemi sladké papriky, 1 lžící pikantní směsi (lze nahradit špetkou čili), 1 lžičkou grilovacího koření, trochou pepře (lze vynechat).
Obrázek: Ingredience na recept pikantní hlíva ústřičná s krůtím masem a pohankou.
Postup
- Krůtí maso a hlívu nakrájíme na tenké plátky, cibuli na jemno.
- V rozpálené pánvi orestujeme cibuli dozlatova. Poté k ní přidáme maso.
- Jakmile se maso zatáhne, zalijeme směs trochou vody a necháme ji dusit pod poklicí.
- Po přibližně 15 minutách přidáme ke směsi nakrájenou hlívu ústřičnou.
- Jakmile je maso hotové a hlíva měkká, směs dochutíme a zahustíme lžící mouky rozpuštěné v troše vody.
- Směs necháme pár minut dusit pod poklicí.
- Hotový pokrm podáváme s vařenou pohankou.
Obrázek: Cibulku, cibuli a hlívu ústřičnou nakrájíme.
Obrázek: Krutí maso nakrájíme na nudličky.
Obrázek: Nakrájená hlíva ústřičná.
Obrázek: Cibuli a maso orestujeme.
Obrázek: Přidáme hlívu ústřičnou a necháme dusit. Nakonec přidáme koření, omáčku a zahustíme.
Obrázek: Pikantní hlíva ústřičná s krůtím masem a pohankou. Dobrou chuť.
FAQ
Co je to hlíva ústřičná?
Hlíva ústřičná je jedlá houba rostoucí na kmenech listnatých stromů.
Dle mnohých odborných studií posiluje hlíva ústřičná zdraví.
Zkoumány jsou zejména obsažené aktivní látky:
- Lovastatin, který může napomáhat v odbourávání cholesterolu v těle.
- Beta-glukany, které posilují imunitní systém.
Jaké má hlíva ústřičná složení?
Složení hlívy ústřičné je tvořeno především vodou, polysacharidy a malým množstvím rostlinných bílkovin a vlákniny.
Kde koupit hlívu ústřičnou?
Syrová hlíva ústřičná (čerstvá) je k dostání na trzích a ve větších obchodech.
Ve specializovaných obchodech můžete zakoupit i sušenou hlívu ústřičnou.
Proč je spojována hlíva ústřičná a imunita?
Hlavním důvodem, proč se termíny hlíva ústřičná a imunita dávají do úzké souvislosti, jsou přirozeně obsažené betaglukany.
Dle mnohých studií patří betaglukany mezi účinné přírodní látky, které posilují imunitní systém člověka.
Obzvláště v zimě je prospěšné zakomponovat hlívu ústřičnou do jídelníčku.
Co je to pohanka?
Pohanka je přirozeně bezlepková pseudocereálie, která má své nezastupitelné místo ve vyváženém jídelníčku.
Ve srovnání s běžnými obilovinami (pšenicí, ječmenem, ovsem atd.) obsahuje pohanka vyšší množství rozpustné vlákniny a esenciální aminokyseliny lysinu. Velkým benefitem pohanky je přirozeně obsažený rutin, který přispívá k dobrému stavu cév.
Jak chutná pohanka?
Chuť pohanky je charakteristická – zemitá s oříškovými tóny.
Mě pohanka nejvíce chutná v kombinaci s pikantními jídly.
Výborně doplňuje i některé zdravé dezerty, jako je např. mrkvový dort.
Jaké jsou druhy pohanky?
V obchodech nejčastěji narazíte na pohanku světlou a pohanku tmavou. Oba dva druhy jsou získávány ze stejné odrůdy pohanky.
Rozdíl v barvách je dán rozdílným způsobem jejich zpracování.
- Tmavá pohanka – je zpracována za vyšších teplot a má výraznější hořkou chuť.
- Světlá pohanka – je zpracována za studena a má jemnější chuť.
Nechejte se dále inspirovat
Pečená dýně – jednoduchý oběd z jednoho plechu
Pečená dýně je ten nejjednodušší oběd, či večeře z dýně, kterou si snad můžete připravit. Perfektní při hubnutí.
Jednoduchá tuňáková pomazánka – blesková večeře při hubnutí
Jednoduchá tuňáková pomazánka je perfektní svačinkou, či večeří při hubnutí. Navíc ji připravíte do 5ti minut a ušpiníte minimum nádobí.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Chemik potravinář a výživový poradce.
Pomáhám zaneprázdněným ženám zdravě a udržitelně zhubnout – bez diet, trápení se v posilovně a kuchyni.
Během svého studia a intenzivní spolupráce s klienty jsem se utvrdila v tom, že extrémní diety jsou sice extrémně módní, avšak extrémně neudržitelné. Jak potvrzují mé klientky, napáchají více škody než užitku.
My spolu budeme hubnout jinak – komplexně a přirozeně. Dáme vašemu tělu vše co potřebuje, kvalitní základ, díky kterému zhubnete už napořád.
Vím, že máte svých starostí a úkolů nad hlavu. Naučím vás jak vše hravě zvládnout i v těch nejhektičtějších dnech.
Hubnutí opravdu nemusí být trápení, naopak.
Mé klientky jsou toho zářným příkladem.
Nejnovější články na blogu