Je čas zbavit se přebytečných kil. Přirozeně a napořád - bez diet, hladovek a dalších nesmyslů. Do čeho se spolu pustíme?

Jak vypěstovat klíčky – čerstvé, křupavé a mimořádně výživné

Aktualizováno: 16. 7. 2024 | Autor článku: | Publikováno: 1. 3. 2024

    Mimořádně výživná zelenina plná antioxidantů, živých enzymů, vitamínů, minerálů a mnoha dalších cenných látek – zázrak jménem domácí klíčky.

    Jejich přitažlivě svěží a vyvážená chuť promění i ten nejnudnější salát, či pomazánku v dokonalý gurmánský zážitek.

    Domácí klíčení je zároveň perfektním způsobem jak se za pár korun a s minimem úsilí zásobit čerstvou a křupavou zeleninou. Obzvláště v zimě, kdy je jí nedostatek.

    Jestli jste klíčení semínek ještě nezkoušeli, věřím, že si pěstování klíčků doma zamilujete. A pokud se rozhodnete pro klíčení semínek ve sklenici, nemůžete šlápnout vedle.

    Jak vypěstovat klíčky se dozvíte v následujících řádcích.

    Klíčky v klíčící sklenici

    Proč klíčit semínka?

    Při přeměně semene na klíčky dochází k aktivaci řady enzymů. Složité látky v semenech se přeměňují na látky jednoduché, které jsou pro tělo lépe vstřebatelné a využitelné.

    Spektrum obsažených látek se odvíjí od druhu klíčků.

    V základu je jedná hlavně o antioxidant chlorofyl a o vitamíny skupiny B a C, pro které mají domácí klíčky své právoplatné místo ve vyváženém jídelníčku.

     

    Jak vypěstovat klíčky – nakličujte výhradně semínka určená ke klíčení

    Při nákupu semínek si na obale vždy pohlídejte označení – semena na klíčení, semena určená k nakličování, semena ke klíčení, semena určená pro klíčení apod.

    Dle platné legislativy musí být tímto způsobem označená semena podrobena mikrobiologickým a dalším potřebným testům.

    Výrobce tímto označením garantuje, že je použití daných semínek pro klíčení bezpečné.

    Domácí čerstvé klíčky ve skleněné nádobě připravené na uskladnění

    Obrázek: Domácí klíčky, které jsou připraveny ke konzumaci.

    Každý klíček má malinko jinou chuť

    Každý druh klíčků chutná jinak.

    Mezi chuťově výraznější patří zaručeně klíčky ředkvičky. Chutnají jako čerstvá mladá ředkvička a výborně dochutí tvarohové nebo méně výrazné pomazánky. Čerstvá chuť mungo klíčků, připomínající mladý hrášek, perfektně doplní krémové polévky.

    Do pikantních a výraznějších pokrmů přidávám klíčky alfalfa, které mají jemnější chuť.

     

    Jak vypěstovat klíčky – klíčení ve sklenici nebo klíčení v misce

    U nás doma máme nejraději klíčení ve sklenici.

    Klíčící sklenice je za mě velmi praktická záležitost. Semínka se v ní jednoduše proplachují a přebytečná voda snadno vyteče ven. Ještě se mi nestalo, že by mi v ní klíčky zplesnivěly.

    Klíčí miska je určena k nakličování semínek, které při kontaktu s vodou vytváří hustý gel. V klíčící sklenici je nevypěstujete. Ano, už jsme to zkoušeli a bez úspěchu.

    Způsoby klíčení:

    • Nakličovací sklenice – ředkvička, mungo, cizrna, jetel atd.
    • Nakličovací miska – chia, rukola, řeřicha atd.

    My se v tomto článku budeme věnovat klíčení ve sklenici.

    Semínka na klíčení v misce

    Obrázek: Směs semen na domácí klíčky.

    Hygiena – alfa omega správného nakličování

    Na internetu jistě dohledáte spoustu tipů jak vyrobit nakličovací sklenici i nakličovací misku.

    Ať už se rozhodnete pro klíčení v klíčící sklenici, klíčící misce či v jiné podomácky vyrobené nádobě – dbejte na to, aby byly všechny části přicházející do kontaktu s klíčky vždy důkladně čisté. Ideálně ze skla, keramiky, nerezu či jiného snadno omyvatelného materiálu.

    Během nakličování semínek vytváříme ideální podmínky jak pro růst klíčků, tak i pro množení bakterií. Hygiena je v tomto ohledu obzvláště důležitá.

     

    Postup – jak naklíčit semínka a pěstovat klíčky v klíčící sklenici

    Video: Detailní návod krok po kroku jak naklíčit semínka a pěstovat klíčky v klíčící sklenici.

    Postup

    Jak naklíčit semínka – klíčení semínek doma

    1. 2-3 polévkové lžíce semen ke klíčení nasypte do odkapávací misky. Zalijte je odstátou vodou a důkladně je promíchejte, aby byly ponořené.
    2. Semínka nechte naklíčit přes noc (8-12 hodin).

     

    Jak pěstovat klíčky – pěstování klíčků doma

    1. Naklíčená semínka slijte do klíčící sklenice a propláchněte je odstátou vodou. Sklenici upevněte na stojan a nechte odkapat přebytečnou vodu.
    2. Naklíčená semínka proplachujte 2-3x denně (podle návodu na etiketě) ideálně odstátou vodou.
    3. Po 5-6 dnech (podle návodu na etiketě) můžete sklízet hotové domácí klíčky.

    Pozor – každý druh klíčků potřebuje jinou péči

    Jako každá rostlina potřebuje jinou zálivku, potřebují i různé druhy klíčků trochu odlišnou péči.

    Při klíčení vždy postupujte dle návodu na etiketě semen, které se chystáte klíčit.

    Na etiketě bývá zpravidla uvedena:

    • doba namáčení,
    • četnost propláchnutí vodou (např. 2-3x denně)
    • doba klíčení,
    • ideální teplota (18-20 °C),
    • velikosti klíčků při sklizni (obvykle 2,5-5 cm)

    a u klíčků, určených ke klíčení v misce, je uvedena i četnost rosení vodou.

    Různé druhy semínek na klíčení

    Obrázek: Klíčící semínka vsypeme do odkapávací misky.

    Semínka zalité vodou připravené na fázi aktivace

    Obrázek: Semínka zalijeme vodou a necháme semínka ponořená ve vodě přes noc.

    Aktivované klíčky se přelévají do klíčící sklenice

    Obrázek: Aktivovaná semínka přelijeme do klíčíci misky.

    Proplachování klíčků v klíčící sklenici

    Obrázek: Proplachujeme čistou vodou 2-3x denně po dobu 5 dní.

    Klíčky v klíčící sklenici

    Obrázek: Po 5-6 dnech (podle návodu na etiketě) můžete sklízet hotové domácí klíčky.

    Detailní záběr na domácí klíčky

    Obrázek: Domácí klíčky doporučuji uchovávat 3-5 dní v lednici, při teplotě do 12 °C.

    FAQ

    Můžu si koupit klíčky i v obchodě?

    Ano, můžete. Avšak nejvíce benefitů mají čerstvé klíčky.

    Během skladování se v nich postupně snižuje obsah vitamínů a mnohých cenných látek, což je škoda.

    Pěstování klíčků doma je za mě tím nejlepším způsobem, jak získat naklíčená semínka v té nejvyšší možné kvalitě.

    Kupované klíčky se navíc docela prodraží.

    Co když mám doma vyšší teplotu než 20 °C?

    Pokud máte doma vyšší teplotu než 20 °C, bude potřeba naklíčená semínka proplachovat častěji, než je uvedeno na etiketě.

    Klíčky při vyšší teplotě i rychleji porostou.

    Jakmile domácí klíčky dorostou do finální velikosti (obvykle do 5 cm), můžete je sklízet.

    Finální velikost klíčků dohledáte přímo na etiketě.

    Jak dlouho můžu uchovávat klíčky?

    Domácí klíčky doporučuji uchovávat 3-5 dní v lednici, při teplotě do 12 °C.

    Na etiketách bývá často uvedeno, že je možné domácí klíčky v lednici skladovat 1-2 týdny. Během skladování však domácí klíčky ztrácejí cenné látky, křehkou strukturu a postupně vadnou. A to je škoda.

    Doporučuji naklíčit raději menší množství semínek a častěji.

    K domácím klíčkům přistupuje jako k čerstvé zelenině – před konzumací je propláchněte vodou.

    Jak poznám jedlé klíčky?

    Jedlé klíčky poznáte tak, že mají na etiketě uvedeno – vhodné k přímé konzumaci nebo jako přísada do rozličných jídel.

    Vodítkem může být i skutečnost, že semínka, ze kterých si vypěstujete jedlé klíčky, zakoupíte v obchodech a na e-shopech s potravinami.

    Mohou být některé klíčky jedovaté?

    Ano, jako jedovaté houby a jedovaté plody existují i jedovaté klíčky.

    Jedovaté jsou například naklíčená semínka paprik, rajčat a lilku. Tyto a ani jiné jedovaté klíčky v balíčcích semen ke klíčení nenajdete.

    Všechny klíčky se zkrátka konzumovat nemohou, a proto nakličujte výhradně ty semínka, která jsou určena přímo ke klíčení a jejich klíčky k jídlu.

    Během nakličování vždy dodržujte návod k přípravě uvedený na etiketě daných semínek.

    Je potřeba naklíčená semínka proplachovat výhradně odstátou vodou?

    Není to potřeba, ale je to malinko lepší.

    Když necháte vodu pár minut odstát, odpaří se z ní část chlóru, který zbytečně oslabuje enzymy potřebné pro klíčení semínek.

    Pokud nestíháte, normálně naklíčená semínka propláchněte pod tekoucí vodou. I tak vám klíčky krásně vyrostou.

    Nechejte se dále inspirovat

    7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

    Zde se nacházíte

      O autorovi

        helena liskova autor blogu podle helen | Podle Helen

        Ing. Helena Lišková

        Jsem chemik potravinář a vášnivý propagátor přirozeného hubnutí a péče o pleť. S velkým nadšením detailně analyzuji každé složení, mnohdy až do poslední molekuly. Asi si dokážete představit, jak zábavné je se mnou nakupovat.

        Výživě a přírodní kosmetice jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to. Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.

        Jestli jsem se během svého studia a intenzivní spolupráce práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že pokud chcete udržitelně zhubnout, je naprosto zásadní vytvořit svému tělu kvalitní základ. Protože jen tak přirozeně přepne z režimu ukládání tuků na režim spalování tuků. Bez diet, detoxů, hladovek a dalších nesmyslů.

        Výživou zároveň podpoříte svá střeva (mikrobiom) a tím i zdraví své pleti a pokožky. Což je příjemný benefit navíc.

        Co kdybyste se každé ráno probouzeli plní energie, vyrazili ven ve svých oblíbených šatech a cítili se spokojeně ve svém těle? Ukážu vám jak na to.

        Do čeho se spolu pustíme?

        Nejnovější články na blogu

          7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

          Tahák ke stažení zdarma

          7 triků jak jíst, spát a hubnout

          Skoncujte s nadváhouúnavou jednou pro vždy. Už jste se trápili dost.

          Ukážu vám první krok k udržitelnému způsobu s dlouhodobým efektem.

          7 triku jak jist spat hubnout tahak ke stazeni | Podle Helen