Je čas zbavit se přebytečných kil. Přirozeně a napořád - bez diet, hladovek a dalších nesmyslů. Do čeho se spolu pustíme?
Jak vypěstovat klíčky – čerstvé, křupavé a mimořádně výživné
Mimořádně výživná zelenina plná antioxidantů, živých enzymů, vitamínů, minerálů a mnoha dalších cenných látek – zázrak jménem domácí klíčky.
Jejich přitažlivě svěží a vyvážená chuť promění i ten nejnudnější salát, či pomazánku v dokonalý gurmánský zážitek.
Domácí klíčení je zároveň perfektním způsobem jak se za pár korun a s minimem úsilí zásobit čerstvou a křupavou zeleninou. Obzvláště v zimě, kdy je jí nedostatek.
Jestli jste klíčení semínek ještě nezkoušeli, věřím, že si pěstování klíčků doma zamilujete. A pokud se rozhodnete pro klíčení semínek ve sklenici, nemůžete šlápnout vedle.
Jak vypěstovat klíčky se dozvíte v následujících řádcích.
Proč klíčit semínka?
Při přeměně semene na klíčky dochází k aktivaci řady enzymů. Složité látky v semenech se přeměňují na látky jednoduché, které jsou pro tělo lépe vstřebatelné a využitelné.
Spektrum obsažených látek se odvíjí od druhu klíčků.
V základu je jedná hlavně o antioxidant chlorofyl a o vitamíny skupiny B a C, pro které mají domácí klíčky své právoplatné místo ve vyváženém jídelníčku.
Jak vypěstovat klíčky – nakličujte výhradně semínka určená ke klíčení
Při nákupu semínek si na obale vždy pohlídejte označení – semena na klíčení, semena určená k nakličování, semena ke klíčení, semena určená pro klíčení apod.
Dle platné legislativy musí být tímto způsobem označená semena podrobena mikrobiologickým a dalším potřebným testům.
Výrobce tímto označením garantuje, že je použití daných semínek pro klíčení bezpečné.
Obrázek: Domácí klíčky, které jsou připraveny ke konzumaci.
Každý klíček má malinko jinou chuť
Každý druh klíčků chutná jinak.
Mezi chuťově výraznější patří zaručeně klíčky ředkvičky. Chutnají jako čerstvá mladá ředkvička a výborně dochutí tvarohové nebo méně výrazné pomazánky. Čerstvá chuť mungo klíčků, připomínající mladý hrášek, perfektně doplní krémové polévky.
Do pikantních a výraznějších pokrmů přidávám klíčky alfalfa, které mají jemnější chuť.
Jak vypěstovat klíčky – klíčení ve sklenici nebo klíčení v misce
U nás doma máme nejraději klíčení ve sklenici.
Klíčící sklenice je za mě velmi praktická záležitost. Semínka se v ní jednoduše proplachují a přebytečná voda snadno vyteče ven. Ještě se mi nestalo, že by mi v ní klíčky zplesnivěly.
Klíčí miska je určena k nakličování semínek, které při kontaktu s vodou vytváří hustý gel. V klíčící sklenici je nevypěstujete. Ano, už jsme to zkoušeli a bez úspěchu.
Způsoby klíčení:
- Nakličovací sklenice – ředkvička, mungo, cizrna, jetel atd.
- Nakličovací miska – chia, rukola, řeřicha atd.
My se v tomto článku budeme věnovat klíčení ve sklenici.
Obrázek: Směs semen na domácí klíčky.
Hygiena – alfa omega správného nakličování
Na internetu jistě dohledáte spoustu tipů jak vyrobit nakličovací sklenici i nakličovací misku.
Ať už se rozhodnete pro klíčení v klíčící sklenici, klíčící misce či v jiné podomácky vyrobené nádobě – dbejte na to, aby byly všechny části přicházející do kontaktu s klíčky vždy důkladně čisté. Ideálně ze skla, keramiky, nerezu či jiného snadno omyvatelného materiálu.
Během nakličování semínek vytváříme ideální podmínky jak pro růst klíčků, tak i pro množení bakterií. Hygiena je v tomto ohledu obzvláště důležitá.
Postup – jak naklíčit semínka a pěstovat klíčky v klíčící sklenici
Video: Detailní návod krok po kroku jak naklíčit semínka a pěstovat klíčky v klíčící sklenici.
Postup
Jak naklíčit semínka – klíčení semínek doma
- 2-3 polévkové lžíce semen ke klíčení nasypte do odkapávací misky. Zalijte je odstátou vodou a důkladně je promíchejte, aby byly ponořené.
- Semínka nechte naklíčit přes noc (8-12 hodin).
Jak pěstovat klíčky – pěstování klíčků doma
- Naklíčená semínka slijte do klíčící sklenice a propláchněte je odstátou vodou. Sklenici upevněte na stojan a nechte odkapat přebytečnou vodu.
- Naklíčená semínka proplachujte 2-3x denně (podle návodu na etiketě) ideálně odstátou vodou.
- Po 5-6 dnech (podle návodu na etiketě) můžete sklízet hotové domácí klíčky.
Pozor – každý druh klíčků potřebuje jinou péči
Jako každá rostlina potřebuje jinou zálivku, potřebují i různé druhy klíčků trochu odlišnou péči.
Při klíčení vždy postupujte dle návodu na etiketě semen, které se chystáte klíčit.
Na etiketě bývá zpravidla uvedena:
- doba namáčení,
- četnost propláchnutí vodou (např. 2-3x denně)
- doba klíčení,
- ideální teplota (18-20 °C),
- velikosti klíčků při sklizni (obvykle 2,5-5 cm)
a u klíčků, určených ke klíčení v misce, je uvedena i četnost rosení vodou.
Obrázek: Klíčící semínka vsypeme do odkapávací misky.
Obrázek: Semínka zalijeme vodou a necháme semínka ponořená ve vodě přes noc.
Obrázek: Aktivovaná semínka přelijeme do klíčíci misky.
Obrázek: Proplachujeme čistou vodou 2-3x denně po dobu 5 dní.
Obrázek: Po 5-6 dnech (podle návodu na etiketě) můžete sklízet hotové domácí klíčky.
Obrázek: Domácí klíčky doporučuji uchovávat 3-5 dní v lednici, při teplotě do 12 °C.
FAQ
Můžu si koupit klíčky i v obchodě?
Ano, můžete. Avšak nejvíce benefitů mají čerstvé klíčky.
Během skladování se v nich postupně snižuje obsah vitamínů a mnohých cenných látek, což je škoda.
Pěstování klíčků doma je za mě tím nejlepším způsobem, jak získat naklíčená semínka v té nejvyšší možné kvalitě.
Kupované klíčky se navíc docela prodraží.
Co když mám doma vyšší teplotu než 20 °C?
Pokud máte doma vyšší teplotu než 20 °C, bude potřeba naklíčená semínka proplachovat častěji, než je uvedeno na etiketě.
Klíčky při vyšší teplotě i rychleji porostou.
Jakmile domácí klíčky dorostou do finální velikosti (obvykle do 5 cm), můžete je sklízet.
Finální velikost klíčků dohledáte přímo na etiketě.
Jak dlouho můžu uchovávat klíčky?
Domácí klíčky doporučuji uchovávat 3-5 dní v lednici, při teplotě do 12 °C.
Na etiketách bývá často uvedeno, že je možné domácí klíčky v lednici skladovat 1-2 týdny. Během skladování však domácí klíčky ztrácejí cenné látky, křehkou strukturu a postupně vadnou. A to je škoda.
Doporučuji naklíčit raději menší množství semínek a častěji.
K domácím klíčkům přistupuje jako k čerstvé zelenině – před konzumací je propláchněte vodou.
Jak poznám jedlé klíčky?
Jedlé klíčky poznáte tak, že mají na etiketě uvedeno – vhodné k přímé konzumaci nebo jako přísada do rozličných jídel.
Vodítkem může být i skutečnost, že semínka, ze kterých si vypěstujete jedlé klíčky, zakoupíte v obchodech a na e-shopech s potravinami.
Mohou být některé klíčky jedovaté?
Ano, jako jedovaté houby a jedovaté plody existují i jedovaté klíčky.
Jedovaté jsou například naklíčená semínka paprik, rajčat a lilku. Tyto a ani jiné jedovaté klíčky v balíčcích semen ke klíčení nenajdete.
Všechny klíčky se zkrátka konzumovat nemohou, a proto nakličujte výhradně ty semínka, která jsou určena přímo ke klíčení a jejich klíčky k jídlu.
Během nakličování vždy dodržujte návod k přípravě uvedený na etiketě daných semínek.
Je potřeba naklíčená semínka proplachovat výhradně odstátou vodou?
Není to potřeba, ale je to malinko lepší.
Když necháte vodu pár minut odstát, odpaří se z ní část chlóru, který zbytečně oslabuje enzymy potřebné pro klíčení semínek.
Pokud nestíháte, normálně naklíčená semínka propláchněte pod tekoucí vodou. I tak vám klíčky krásně vyrostou.
Nechejte se dále inspirovat
Bulgur s kuřecím masem – jednoduchý oběd z jedné pánve
Bulgur s kuřecím masem je jednoduchý a výživný oběd, při jehož přípravě ušpiníte jen nůž, prkénko a pánev. Perfektní i při hubnutí.
Domácí pizza recept – dokonalá celozrnná pizza perfektní i při hubnutí
Tato domácí pizza bez kynutí je zdravější a o dost rychlejší variantou klasické pizzy. Chutná naprosto božsky a je perfektní i při hubnutí.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Jsem chemik potravinář a vášnivý propagátor přirozeného hubnutí a péče o pleť. S velkým nadšením detailně analyzuji každé složení, mnohdy až do poslední molekuly. Asi si dokážete představit, jak zábavné je se mnou nakupovat.
Výživě a přírodní kosmetice jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to. Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.
Jestli jsem se během svého studia a intenzivní spolupráce práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že pokud chcete udržitelně zhubnout, je naprosto zásadní vytvořit svému tělu kvalitní základ. Protože jen tak přirozeně přepne z režimu ukládání tuků na režim spalování tuků. Bez diet, detoxů, hladovek a dalších nesmyslů.
Výživou zároveň podpoříte svá střeva (mikrobiom) a tím i zdraví své pleti a pokožky. Což je příjemný benefit navíc.
Co kdybyste se každé ráno probouzeli plní energie, vyrazili ven ve svých oblíbených šatech a cítili se spokojeně ve svém těle? Ukážu vám jak na to.
Nejnovější články na blogu