Skoncujte s nadváhou, únavou a problematickou pletí bez extrémních diet a produktů, které slibují zázraky na počkání. Naučím vás jak na to.
Fazolová pomazánka – se sušenými rajčaty a chilli
🕒 15 minut | 🥣 6 porcí | 👍🏻 Výborně zasytí
Tato fazolová pomazánka s chilli rozhodně není nuda.
Je krémová, rozplývá se na jazyku a přitom má tak dokonale plnou a pikantní chuť.
Je jednoduchá, rychlá a při přípravě zašpiníte minimum nádobí. Vlastně jenom lžičku, lžíci a mixér, ve kterém ji koneckonců můžete i skladovat.
Na večeři, svačinku i jako pohoštění – značka ideál.
Že je z fazolí nikdo nepozná, pokud ho tedy neupozorníte.
Fazolová pomazánka recept
Video: Video recept fazolová pomazánka. Postup krok za krokem.
Fazolová pomazánka ingredience
- 400 g (1 plechovka) máslových fazolí*
- 6 kusů sušených rajčat v oleji
- 2 polévkové lžíce olejového nálevu z rajčat
- 1-2 kávová lžička sušeného chilli vloček, nebo klasického mletého chilli
- 1 kávová lžička mleté červené papriky
- ½ kávové lžičky sušené bazalky
- 1 a 1/2 polévková lžíce šťávy z limetky
- sůl (pokud bude potřeba)
- studená voda (pokud bude potřeba)
*Můžete samozřejmě použít i vařené fazole.
Foto: Fazolová pomazánka ingredience.
Fazolová pomazánka postup
- Do mixéru přidáme slité a propláchnuté máslové fazole, sušené rajčata, olejový nálev z rajčat, chilli, červenou papriku, bazalku a šťávu z limetky.
- Celou směs rozmixujeme do hladka a osolíme podle chuti. Potor sušená rajčata jsou dost slaná.
- Kdyby byla fazolová pomazánka moc hustá, můžete přidat i trochu studené vody.
- Fazolovou pomazánku můžete nechat odležet 1-2 hodiny v lednici. Je pak malinko lepší.
- Fazolovou pomazánku podávejte s chlebem (ideálně celozrnným, nebo kváskovým) a dozdobte ji bylinkami a plátky sušených rajčat.
Foto: Do mixéru přidáme všechny ingredience.
Foto: Vše rozmixujeme. Kdyby byla fazolová pomazánka moc hustá, přidejte trochu vody.
Foto: Fazolovou pomazánku podávejte s chlebem (ideálně celozrnným, nebo kváskovým).
FAQ
Jak se zbavit nadýmání po luštěninách?
Fazole předem namočte, a pak je důkladně propláchněte. Konzervované fazole stačí důkladně propláchnout.
Do fazolové pomazánky nezapomeňte přidat bazalku, která snižuje nadýmání.
Proč se prdí po fazolích?
Plynatost, projevující se po konzumaci luštěnin, způsobují obsažené oligosacharidy (rafinosa a stachyoza).
Tyto špatně využitelné a nadýmavé látky se odstraňují klíčením, máčením a tepelnou úpravou.
Tímto způsobem se odstraňují i antinutriční látky, které snižují využitelnost cenných minerálů a vitamínů, přirozeně obsažených v luštěninách.
Nechejte se dále inspirovat
Pečená dýně – jednoduchý oběd z jednoho plechu
Pečená dýně je ten nejjednodušší oběd, či večeře z dýně, kterou si snad můžete připravit. Perfektní při hubnutí.
Jednoduchá tuňáková pomazánka – blesková večeře při hubnutí
Jednoduchá tuňáková pomazánka je perfektní svačinkou, či večeří při hubnutí. Navíc ji připravíte do 5ti minut a ušpiníte minimum nádobí.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Chemik potravinář a výživový poradce.
Pomáhám zaneprázdněným ženám zdravě a udržitelně zhubnout – bez diet, trápení se v posilovně a kuchyni.
Během svého studia a intenzivní spolupráce s klienty jsem se utvrdila v tom, že extrémní diety jsou sice extrémně módní, avšak extrémně neudržitelné. Jak potvrzují mé klientky, napáchají více škody než užitku.
My spolu budeme hubnout jinak – komplexně a přirozeně. Dáme vašemu tělu vše co potřebuje, kvalitní základ, díky kterému zhubnete už napořád.
Vím, že máte svých starostí a úkolů nad hlavu. Naučím vás jak vše hravě zvládnout i v těch nejhektičtějších dnech.
Hubnutí opravdu nemusí být trápení, naopak.
Mé klientky jsou toho zářným příkladem.
Nejnovější články na blogu