Skoncujte s nadváhou a únavou bez extrémních diet a produktů, které slibují zázraky na počkání. Naučím vás jak na to.
Zdravé brownies z batátů – bezlepkové, vláčné a rozplývá se na jazyku
🕒 20 minut + pečení | 🥣 8 porcí | 👍🏻 Zdravější alternativa klasického brownie
Zdravé brownies z batátů je nejoblíbenějším dezertem mého muže, který bohužel nemůže lepek.
Přestože je bez lepku – nedrolí se, je dokonale vláčné a rozplývá se na jazyku.
Díky přirozeně sladké chuti batátů do něj nemusíte dávat tolik cukru.
V porovnání s klasickým brownie obsahuje i o mnohem méně tuku.
Je proto o dost zdravější alternativou klasického brownies, do kterého se dává celé máslo a hned několik celých čokolád.
Chutná i mé milé kamarádce, která by nedobré brownies nesnědla.
Vzkazuje, že nejlepší bude brownies a malinami.
Zdravé brownies recept
Video: Zdravé brownies krok za krokem.
Zdravé brownies ingredience
- 600 g batátů (cca 2 střední kusy)
- 3 vejce
- 40 g cukru (cca 4 polévkové lžíce)
- 50 g rozpuštěného másla
- 40 g kakaa (cca 4 polévkové lžíce)
- 1 zarovnaná kávová lžička jedlé sody
- 120 g rýžové mouky
- 50 g hořké čokolády
Foto: Zdravé brownies ingredience.
Zdravé brownies postup
- Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte doměkka.
- Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem.
- Poté do směsi vmíchejte máslo, kakao a jedlou sodu.
- Vychladlé batáty rozmixujte a vmíchejte do těsta.
- Poté vmíchejte rýžovou mouku a nakonec nasekanou čokoládu.
- Těsto rovnoměrně rozprostřete na dno pečící nádoby. Já jsem použila kulatou formu s průměrem 32 cm.
- Brownie pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 min.
- Doba pečení se může lišit v závislosti na typu trouby. Před vytažením do něj proto píchněte špejlí, ať se ujistíte, že je hotové.
Foto: Batáty nakrájejte a uvařte doměkka.
Foto: Vychladlé uvařené batáty rozmixujte na pyré.
Foto: Vejce, cukr, máslo, kakao, jedlá soda a pyré smíchejte dohromady.
Foto: Přidejte rýžovou mouku.
Foto: Poslední ingrediencí je nasekaná čokoláda.
Foto: Vše naposledy promíchejte.
Foto: Rozprostřete na dno pečící nádoby.
Foto: Pečte na 180 °C přibližně 25 min.
Foto: Pozor, zapráší se po nich raz dva.
Nechejte se dále inspirovat
Pečená dýně – jednoduchý oběd z jednoho plechu
Pečená dýně je ten nejjednodušší oběd, či večeře z dýně, kterou si snad můžete připravit. Perfektní při hubnutí.
Jednoduchá tuňáková pomazánka – blesková večeře při hubnutí
Jednoduchá tuňáková pomazánka je perfektní svačinkou, či večeří při hubnutí. Navíc ji připravíte do 5ti minut a ušpiníte minimum nádobí.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Chemik potravinář a výživový poradce.
Pomáhám zaneprázdněným ženám zdravě a udržitelně zhubnout – bez diet, trápení se v posilovně a kuchyni.
Během svého studia a intenzivní spolupráce s klienty jsem se utvrdila v tom, že extrémní diety jsou sice extrémně módní, avšak extrémně neudržitelné. Jak potvrzují mé klientky, napáchají více škody než užitku.
My spolu budeme hubnout jinak – komplexně a přirozeně. Dáme vašemu tělu vše co potřebuje, kvalitní základ, díky kterému zhubnete už napořád.
Vím, že máte svých starostí a úkolů nad hlavu. Naučím vás jak vše hravě zvládnout i v těch nejhektičtějších dnech.
Hubnutí opravdu nemusí být trápení, naopak.
Mé klientky jsou toho zářným příkladem.
Nejnovější články na blogu