Je čas zbavit se přebytečných kil. Přirozeně a napořád - bez diet, hladovek a dalších nesmyslů. Do čeho se spolu pustíme?
Trhané palačinky s mákem – které zasytí na celé dopoledne
🕒 15 minut | 🥣 1 porce | 👍🏻 Doplní vlákninu a probiotika
Palačinky – ať už klasické, kynuté, nadýchané, či trhané vždycky s nimi zabodujete. Jsou perfektním trikem jak během chvilky vykouzlit dezert, či královskou snídani. A tyto trhané s mákem patří mezi mé dlouholeté oblíbence.
Pro vysoký obsah bílkovin a vlákniny tyto jednoduché palačinky bez vážení perfektně zasytí. Zrníčka máku navíc dokonale křupou. Dozdobit je můžete ovocem, jogurtem, čímkoliv. Výborné jsou i trhané palačinky se skořicí a trhané palačinky s tvarohem a marmeládou.
Z jedné dávky připravíte palačinky pro jednoho a ze dvou dávek palačinky pro dva.
Dobrá zpráva pro mnohé alergiky – jedná se o palačinky bez mléka.
Trhané palačinky jednoduchý recept
Palačinky videorecept
Ingredience
Těsto na palačinky
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce špaldové celozrnné mouky
- 1 polévková lžíce máku (může být i méně)
- ½ čajové lžičky přepuštěného másla (ghee)
Místo přepuštěného másla můžete použít i rostlinný olej určený pro teplou kuchyni.
Zdobení
- 70 g (½ kelímku) bílého jogurtu s bifidokulturou
- 2 kávové lžičky výběrového džemu
Palačinku můžete ozdobit i oblíbeným ovocem, tvarohem apod. Já si na ni ráda sypu i skořici.
Obrázek: Ingredience na trhané palačinky s mákem.
Trhané palačinky postup
- Ve větší misce rozšlehejte vejce a poté důkladně vmíchejte celozrnnou mouku a mák. Těsto je malinko hustší než klasické palačinkové těsto. V případě potřeby jej můžete naředit trochou vody.
- Na rozehřátou pánev s tukem (nebo olejem) rovnoměrně nalijte těsto.
- Jakmile se palačinka „odlepí“ od povrchu pánve, obraťte ji, roztrhejte menší kousky a nechte opéct i z druhé strany.
Obrázek: Rozšlehejte vejce a poté důkladně vmíchejte celozrnnou mouku a mák.
Obrázek: Trhané palačinky s mákem těsto.
Obrázek: Těsto na palačinky opečeme dozlatova.
Obrázek: Máme hotovo. Trhané palačinky jednoduchý recept.
Obrázek: Trhané palačinky s mákem – které zasytí na celé dopoledne. Dobrou chuť.
FAQ
Jak dlouho vydrží těsto na palačinky v lednici?
Z důvodu vysokého obsahu vajec je potřeba zpracovat těsto na palačinky hned po namíchání.
Osmahnutá palačinka vám v lednici vydrží do druhého dne. Na snídani do práce apod.
Jak dlouho smažit palačinky?
Těsto na palačinky osmahněte z obou stran. Jakmile začne palačinka zlátnout a klouzat po povrchu pánve, máte hotovo.
Jak ozdobit palačinky?
Palačinky můžete ozdobit jakkoliv. Fantazii se meze nekladou.
Já je mám nejraději v kombinaci s výběrovými džemy z bobulovitého ovoce (borůvkovým, malinovým, jahodovým apod.). Mák se perfektně doplňuje i s banánem.
Při zdobení nezapomeňte na jogurt s bifidokulturou. Váš střevní mikrobiom vám „poděkuje“.
Nechejte se dále inspirovat
Bulgur s kuřecím masem – jednoduchý oběd z jedné pánve
Bulgur s kuřecím masem je jednoduchý a výživný oběd, při jehož přípravě ušpiníte jen nůž, prkénko a pánev. Perfektní i při hubnutí.
Domácí pizza recept – dokonalá celozrnná pizza perfektní i při hubnutí
Tato domácí pizza bez kynutí je zdravější a o dost rychlejší variantou klasické pizzy. Chutná naprosto božsky a je perfektní i při hubnutí.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Jsem chemik potravinář a vášnivý propagátor přirozeného hubnutí a péče o pleť. S velkým nadšením detailně analyzuji každé složení, mnohdy až do poslední molekuly. Asi si dokážete představit, jak zábavné je se mnou nakupovat.
Výživě a přírodní kosmetice jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to. Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.
Jestli jsem se během svého studia a intenzivní spolupráce práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že pokud chcete udržitelně zhubnout, je naprosto zásadní vytvořit svému tělu kvalitní základ. Protože jen tak přirozeně přepne z režimu ukládání tuků na režim spalování tuků. Bez diet, detoxů, hladovek a dalších nesmyslů.
Výživou zároveň podpoříte svá střeva (mikrobiom) a tím i zdraví své pleti a pokožky. Což je příjemný benefit navíc.
Co kdybyste se každé ráno probouzeli plní energie, vyrazili ven ve svých oblíbených šatech a cítili se spokojeně ve svém těle? Ukážu vám jak na to.
Nejnovější články na blogu