Skoncujte s nadváhou, únavou a problematickou pletí bez extrémních diet a produktů, které slibují zázraky na počkání. Naučím vás jak na to.
Trhané palačinky s mákem – které zasytí na celé dopoledne
🕒 15 minut | 🥣 1 porce | 👍🏻 Doplní vlákninu a probiotika
Palačinky – ať už klasické, kynuté, nadýchané, či trhané vždycky s nimi zabodujete. Jsou perfektním trikem jak během chvilky vykouzlit dezert, či královskou snídani. A tyto trhané s mákem patří mezi mé dlouholeté oblíbence.
Pro vysoký obsah bílkovin a vlákniny tyto jednoduché palačinky bez vážení perfektně zasytí. Zrníčka máku navíc dokonale křupou. Dozdobit je můžete ovocem, jogurtem, čímkoliv. Výborné jsou i trhané palačinky se skořicí a trhané palačinky s tvarohem a marmeládou.
Z jedné dávky připravíte palačinky pro jednoho a ze dvou dávek palačinky pro dva.
Dobrá zpráva pro mnohé alergiky – jedná se o palačinky bez mléka.
Trhané palačinky jednoduchý recept
Palačinky videorecept
Ingredience
Těsto na palačinky
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce špaldové celozrnné mouky
- 1 polévková lžíce máku (může být i méně)
- ½ čajové lžičky přepuštěného másla (ghee)
Místo přepuštěného másla můžete použít i rostlinný olej určený pro teplou kuchyni.
Zdobení
- 70 g (½ kelímku) bílého jogurtu s bifidokulturou
- 2 kávové lžičky výběrového džemu
Palačinku můžete ozdobit i oblíbeným ovocem, tvarohem apod. Já si na ni ráda sypu i skořici.
Obrázek: Ingredience na trhané palačinky s mákem.
Trhané palačinky postup
- Ve větší misce rozšlehejte vejce a poté důkladně vmíchejte celozrnnou mouku a mák. Těsto je malinko hustší než klasické palačinkové těsto. V případě potřeby jej můžete naředit trochou vody.
- Na rozehřátou pánev s tukem (nebo olejem) rovnoměrně nalijte těsto.
- Jakmile se palačinka „odlepí“ od povrchu pánve, obraťte ji, roztrhejte menší kousky a nechte opéct i z druhé strany.
Obrázek: Rozšlehejte vejce a poté důkladně vmíchejte celozrnnou mouku a mák.
Obrázek: Trhané palačinky s mákem těsto.
Obrázek: Těsto na palačinky opečeme dozlatova.
Obrázek: Máme hotovo. Trhané palačinky jednoduchý recept.
Obrázek: Trhané palačinky s mákem – které zasytí na celé dopoledne. Dobrou chuť.
FAQ
Jak dlouho vydrží těsto na palačinky v lednici?
Z důvodu vysokého obsahu vajec je potřeba zpracovat těsto na palačinky hned po namíchání.
Osmahnutá palačinka vám v lednici vydrží do druhého dne. Na snídani do práce apod.
Jak dlouho smažit palačinky?
Těsto na palačinky osmahněte z obou stran. Jakmile začne palačinka zlátnout a klouzat po povrchu pánve, máte hotovo.
Jak ozdobit palačinky?
Palačinky můžete ozdobit jakkoliv. Fantazii se meze nekladou.
Já je mám nejraději v kombinaci s výběrovými džemy z bobulovitého ovoce (borůvkovým, malinovým, jahodovým apod.). Mák se perfektně doplňuje i s banánem.
Při zdobení nezapomeňte na jogurt s bifidokulturou. Váš střevní mikrobiom vám „poděkuje“.
Nechejte se dále inspirovat
Pečená dýně – jednoduchý oběd z jednoho plechu
Pečená dýně je ten nejjednodušší oběd, či večeře z dýně, kterou si snad můžete připravit. Perfektní při hubnutí.
Jednoduchá tuňáková pomazánka – blesková večeře při hubnutí
Jednoduchá tuňáková pomazánka je perfektní svačinkou, či večeří při hubnutí. Navíc ji připravíte do 5ti minut a ušpiníte minimum nádobí.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Chemik potravinář a výživový poradce.
Pomáhám zaneprázdněným ženám zdravě a udržitelně zhubnout – bez diet, trápení se v posilovně a kuchyni.
Během svého studia a intenzivní spolupráce s klienty jsem se utvrdila v tom, že extrémní diety jsou sice extrémně módní, avšak extrémně neudržitelné. Jak potvrzují mé klientky, napáchají více škody než užitku.
My spolu budeme hubnout jinak – komplexně a přirozeně. Dáme vašemu tělu vše co potřebuje, kvalitní základ, díky kterému zhubnete už napořád.
Vím, že máte svých starostí a úkolů nad hlavu. Naučím vás jak vše hravě zvládnout i v těch nejhektičtějších dnech.
Hubnutí opravdu nemusí být trápení, naopak.
Mé klientky jsou toho zářným příkladem.
Nejnovější články na blogu