Střevní mikrobiom – „druhý mozek“ v hlavní roli
Druhý mozek – tímto „pracovním názvem“ bývá s oblibou označováno právě střevo. No a vzhledem ke skutečnosti, že v sobě soustředí skoro stejné množství neuronů jako v celé míše, se není čemu divit [1].
Kdybychom měli velikost střeva vyjádřit v číslech, dostali bychom se na rozmezí cca 150-200 metrů čtverečních [2]. Tak velká plocha by po pečlivém rozpletení a roztáhnutí střev do jedné roviny vznikla u dospělého člověka (Homo sapiens) ve věku 18+.
Plocha možná větší, jak celý váš byt.
Čísla už nechme stranou. To co dělá střevo střevem a člověka člověkem, je dozajista střevní mikrobiom, chcete-li mikrobiom střev, či mikrobiom střeva.
Střevní mikrobiom co to je?
Společenství bilionů bakterií, kvasinek a dalších okem neviditelných mikroorganismů obydlující naše střeva – takto zjednodušeně by se dal popsat střevní mikrobiom [3].
Přestože se tito mikro-jedinci realizují i v žaludku (žaludeční bakterie) a tenkém střevě, nejpočetnější skupina nejvýznamnějších hráčů obývá právě tlusté střevo [2].
Bát se jich nemusíte, naopak. Zastávají ve vašem těle životně důležité role.
Kromě trávení a psychiky velmi významně ovlivňují i imunitní systém [3, 4]. Vzhledem ke skutečnosti, že je ve střevech obsaženo až 70 % imunitních buněk lidského těla, asi chápete, proč je imunita ve střevech tak vyzdvihovaným tématem [6].
Společně s kožním mikrobiomem, mikrobiomem urogenitálního traktu a dalšími vytváří mikrobiom střev mikrobiom člověka.
Mikrobiom a člověk – oboustranně prospěšný vztah
Platí jednoduchá rovnice. Jsou-li prospěšní a patogenní mikrobi (tedy i škodlivé bakterie) v rovnováze, náš mikrobiom prospívá, prospíváme i my [5].
Prospívající střevní mikrobiom totiž velmi účinně a efektivně znesnadňuje škodlivým bakteriím uchytit se ve střevě, čímž posiluje celkovou obranyschopnost těla, imunitu [6]. A to se vyplatí.
Prospívající střevní mikrobiom napomáhá v
- detoxikaci škodlivých složek z potravy,
- syntéze potřebných vitaminů (vitaminu K, B12 atd.),
- aktivaci bioaktivních sloučenin,
- celkovém trávení,
- metabolismu žlučových kyselin
a v mnoha dalších klíčových procesech [4].
Nezapomínejme, že máme prospěšné bakterie na kůži i bakterie v těle. Kromě střev a urogenitálního traktu ovlivňují naše zdraví i bakterie v žaludku a bakterie v puse.
Obrázek: Prospěšné bakterie znesnadňují škodlivým bakteriím uchytit se ve střevě.
FAQ
Jak mohu zlepšit složení mikrobiomu ve svém střevě?
Na složení mikrobiomu mají velmi pozitivní vliv:
- Potraviny bohaté na vlákninu – obiloviny, luštěniny, celozrnné výrobky atd.
- Fermentované potraviny – mléčné výrobky, kvašená zelenina atd.
- Živé potraviny – čerstvá zelenina, klíčky atd.
V případě potřeby je vhodné zakomponovat i probiotika.
Proč je důležité udržovat rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi ve střevě?
Protože jsou-li prospěšné a špatné bakterie v rovnováze, pak střevní mikrobiom posiluje naše zdraví. V opačném případě vzniká nerovnovážný stav střevního mikrobiomu (= střevní dysbióza), který naše zdraví oslabuje.
Jak může stres ovlivnit mikrobiom a celkovou imunitu ve střevech?
Není pochyb o tom, že dlouhodobý stres a nadměrný stres může velmi negativně ovlivnit imunitní systém, a tím i celkové zdraví [1].
Kromě imunitního systému v sobě střevo soustředí i hustě protkanou síť neuronů, která zajišťuje neustále probíhající a obousměrnou komunikaci mezi mozkem a střevem, osu střevo-mozek [1].
Na základě této skutečnosti je zřejmé, proč spolu dvojice termínů imunita a stres, stres a nevolnost či stres a bolest břicha tak úzce souvisí [1].
Zdroje
Nechejte se dále inspirovat
Pečená dýně – jednoduchý oběd z jednoho plechu
Pečená dýně je ten nejjednodušší oběd, či večeře z dýně, kterou si snad můžete připravit. Perfektní při hubnutí.
Jednoduchá tuňáková pomazánka – blesková večeře při hubnutí
Jednoduchá tuňáková pomazánka je perfektní svačinkou, či večeří při hubnutí. Navíc ji připravíte do 5ti minut a ušpiníte minimum nádobí.
Dýňový koláč s tvarohem – perfektní snídaně při hubnutí
Tento dýňový koláč s tvarohem je výbornou a vyváženou snídaní, která je perfektní pokud chcete zhubnout, nebo si chcete udržet figuru.
Luxusní vajíčková pomazánka – blesková večeře při hubnutí
Luxusní vajíčková pomazánka je perfektní večeří i pohoštěním při hubnutí. Připravíte ji do 5ti minut a zašpiníte jen misku a vidličku.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Jsem chemik a vášnivý propagátor přírodních látek.
Tématu potravin a přírodních látek jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to.
Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.
Avšak jestli jsem se během svého studia a intenzivní práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že nafouklé břicho, problematická pleť a pokožka mají přece jen něco společného, a to rozhozený mikrobiom.
Pečujte o něj tím nejpřirozenějším způsobem.
Ukážu vám, jak na to.
Nejnovější články na blogu