Pečujte o svá střeva, pleť i pokožku tím nejpřirozenějším způsobem. Mikrobiom, funkční potraviny, přírodní kosmetika.
Rychlé banánové lívance – jemné, nadýchané a přitom bezlepkové
Výborně zasytí
15 minut
1 porce
Vyladit recept na nadýchané bezlepkové lívance, které budou jemné a vláčné byla docela výzva. Ale povedlo se.
Nevím, jak to máte vy, ale mě se s bezlepkovou moukou nepracuje moc dobře. A když se mi něco opravdu povede, jako tyto rychlé banánové lívance, recept jde do světa.
Jsou jednoduché, příjemně sladké a výborně zasytí. A díky sodě jsou lívance nadýchané jako obláček.
Zároveň se jedná o lívance bez mléka, což jistě ocení i mnozí alergici.
Rychlé banánové lívance na nekonečno způsobů
Rychlé banánové lívance si můžete dochutit prakticky jakkoliv.
Já si k nim dávám jogurt s bifidokulturou a slepuji si je výběrovým džemem. Lívance jsou samy o sobě dost sladké, džemu stačí opravdu jen lžička.
Výborné jsou lívance se skořicí i s hoblinkami hořké čokolády.
Pokud chcete přidat na bílkovinách, pak jogurt nahraďte tvarohem.
Recept na banánové lívance – lívance z jednoho banánu
Video: Detailní návod krok po kroku, jak připravit rychlé banánové lívance.
Ingredience
Těsto (jedna porce)
- 2 vajíčka
- 1 zralý banán
- 2 polévkové lžíce rýžové mouky
- 2 polévkové lžíce bezlepkových vloček*
- Špetka jedlé sody
- Olej pro teplou kuchyni
*Já jsem použila pohankové vločky a chuť pohanky nešla v banánových lívancích vůbec cítit.
Zdobení
- 70 g (½ kelímku) bílého jogurtu s bifidokulturou
- 1 kávová lžička výběrového džemu*
- 1 čtvereček hořké čokolády
*Já jsem v receptu použila meruňkový.
Obrázek: Ingredience na rychlé banánové lívance.
Postup
- Přímo do mixéru si vyklepněte 2 vejce, nalámejte jeden oloupaný banán a přidejte rýžovou mouku, vločky a špetku sody.
- Celou směs rozmixujte do hladka.
- Na rozpálenou pánev s trochou oleje nalijte těsto o velikosti lívanců.*
- Po chvilce lívance opatrně obraťte. Pozor lívance jsou rychle hotové, tak ať se vám zbytečně nepřipálí.
- Na závěr lívance potřete oblíbeným džemem, naskládejte na sebe, zalijte jogurtem a dozdobte podle chuti.
*Způsobů jak udělat lívance o kulatém tvaru je několik. Perfektní je určitě pánev na lívance. Avšak pokud ji doma nemáte, vystačíte si s pánví klasickou.
Obrázek: Přímo do mixéru rozklepněte 2 vejce, přidejte banán, mouku, vločky a sodu.
Obrázek: Na rozpálenou pánev s trochou oleje nalijte těsto o velikosti lívanců.
Obrázek: Po chvilce lívance opatrně obraťte.
Obrázek: Pozor lívance jsou rychle hotové, tak ať se vám zbytečně nepřipálí.
Obrázek: Lívance potřete oblíbeným džemem a naskládejte na sebe.
Obrázek: Rychlé banánové lívance zalijte jogurtem a dozdobte podle chuti.
Obrázek: A můžete servírovat.
Obrázek: U nás doma se po nich vždycky zapráší. Dobrou chuť.
FAQ
Můžu v receptu na rychlé banánové lívance nahradit bezlepkové ingredience za ty s lepkem?
Ano, určitě můžete.
Rýžovou mouku nahraďte stejným množstvím celozrnné mouky (pšeničné, špaldové atd.).
Bezlepkové vločky nahraďte stejným množstvím ovesných vloček.
Nechejte se dále inspirovat
Jak podporují probiotika mikrobiom – aneb kdy užívat probiotika
Jak napovídá samotný název „pro bio“ (z řečtiny „pro život“), probiotika jsou živé a pro naše tělo mimořádně užitečné bakterie, které v našem těle chceme a potřebujeme.
Jak vyrobit domácí difuzér – který zútulní interiér a provoní celou místnost
Jednoduchý návod jak vyrobit domácí difuzér který zútulní interiér a provoní celou místnost. Obsahuje esenciální oleje – přírodní vůně bez chemie.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Jsem chemik a vášnivý propagátor přírodních látek.
Tématu potravin a přírodních látek jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to.
Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.
Jestli jsem se během svého studia a intenzivní práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že nafouklé břicho, problematická pleť a pokožka mají přece jen něco společného, a to rozhozený mikrobiom.
Pečujte o něj tím nejpřirozenějším způsobem.
Ukážu vám jak na to.
Nejnovější články na blogu