Skoncujte s nadváhou, únavou a problematickou pletí bez extrémních diet a produktů, které slibují zázraky na počkání. Naučím vás jak na to.

Restovaný tempeh na pánvi – vyvážená, zdravá a lehká večeře

Aktualizováno: 16. 7. 2024 | Autor článku: | Publikováno: 15. 2. 2024

    🕒 30 minut   |   🥣 4 porce   |  👍🏻 Zasytí a nezatíží žaludek

      Přemýšlíte, jak během chvilky vykouzlit teplou a vyváženou večeři? Restovaný tempeh na pánvi je taková „jistotka“.

      Spolu s ramen nudlemi a zeleninou dodá tělu bílkoviny, vlákninu a spolehlivě zasytí. Díky klíčkům pokrm příjemně křupe, je čerstvý a nezatíží žaludek. Na večeři značka ideál.

      Restování je mým nejoblíbenějším způsobem jak připravit tempeh. Výborný je i dušený, smažený a pečený tempeh.

      Tempeh můžete zakoupit čistý, či různě ochucený. Já jsem v receptu použila uzený tempeh.

      Návrh na servírování restovaného tempehu na pánvi

      Alternativy a vychytávky

      Pokud nepatříte mezi příznivce tempehu, můžete jej nahradit stejným množstvím tofu.

      Jestli jste tempeh ještě nechutnali, ochutnejte. Vzhledem ke svým výborným nutričním vlastnostem je perfektním způsobem jak navýšit množství bílkovin v bezmasých jídlech.

       

      Restovaný tempeh na pánvi recept

      Ingredience

      • 380 g (2 balení) uzeného tempehu
      • 4 střední mrkve
      • ½ středního pórku
      • hrst čerstvých klíčků
      • 250 g (1 balení) ramen nudlí
      • sójová omáčka
      • pepř
      • olej pro teplou kuchyni
      Ingredience na přípravu restovaného tempehu na pánvi s popiskem

      Obrázek: Ingredience na restovaný tempeh na pánvi.

      Postup

      1. Očistíme, omyjeme a nakrájíme zeleninu a tempeh.
      2. V rozpálené pánvi s trochou oleje orestujeme zeleninu do poloměka. Poté k zelenině přidáme nakrájený tempeh.
      3. Jakmile začne tempeh na pánvi zlátnout, dochutíme směs pepřem a sójovou omáčkou.
      4. Restovaný tempeh podáváme s vařenými ramen nudlemi a čerstvými klíčky.
      Jak vypadá tempeh

      Obrázek: Tempeh nakrajíme na kostičky a orestujeme se zeleninou.

      Ramen nudle před uvařením

      Obrázek: Ramen nudle uvaříme a podáváme jako přílohu.

      Návrh na servírování restovaného tempehu na pánvi detail

      Obrázek: Nakonec zasypeme čerstvými klíčky. Dobrou chuť.

      FAQ

      Co je to tempeh?

      Tempeh je potravina z fermentovaných sójových bobů původem z Indonésie.

      Jedná se o kvalitní zdroj rostlinných bílkovin, cenných vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek vzniklých fermentací.

      Jelikož je tempeh bez lepku, vyhledávají ho i celiaci.

      Jaké má tempeh složení?

      V základu je složení tempehu tvořeno sójovými boby, rostlinným olejem a ušlechtilou plísní (Rhizopus oligosporus), do které jsou boby naloženy během fermentace.

      Ochucené varianty tempehu obsahují navíc i kořenící směsi a další dochucovadla.

      Uzený tempeh, který jsem použila v receptu, je ochucen sójovou omáčkou Shoyu a česnekem.

      Jak chutná tempeh?

      Čistý tempeh (natural) má netradiční osobitou chuť.

      Během restování získává oříškový nádech a výborný je se sójovou omáčkou a pikantním kořením.

      Co je to uzený tempeh?

      Uzený tempeh je výrobek z fermentovaných sójových bobů, který svou chutí připomíná uzeninu.

      Ve 100 g tempehu je obsaženo 20 g rostlinných bílkovin. Je proto perfektním způsobem jak navýšit množství bílkovin v bezmasých jídlech.

      V porovnání s čistým tempehem (natural) nemusí být uzený tempeh před konzumací tepelně zpracován.

      Restovaný je však chutnější.

      Nechejte se dále inspirovat

      Jak zhubnout už napořád v 7 krocích video lekce zdarma

      Zde se nacházíte

        O autorovi

          helena liskova vyziva | Podle Helen

          Ing. Helena Lišková

          Chemik potravinář a výživový poradce.

          Pomáhám zaneprázdněným ženám zdravě a udržitelně zhubnout – bez diet, trápení se v posilovně a kuchyni.

          Během svého studia a intenzivní spolupráce s klienty jsem se utvrdila v tom, že extrémní diety jsou sice extrémně módní, avšak extrémně neudržitelné. Jak potvrzují mé klientky, napáchají více škody než užitku.

          My spolu budeme hubnout jinak – komplexně a přirozeně. Dáme vašemu tělu vše co potřebuje, kvalitní základ, díky kterému zhubnete už napořád.

          Vím, že máte svých starostí a úkolů nad hlavu. Naučím vás jak vše hravě zvládnout i v těch nejhektičtějších dnech.

          Hubnutí opravdu nemusí být trápení, naopak.

          Mé klientky jsou toho zářným příkladem.

          Do čeho se spolu pustíme?

          Nejnovější články na blogu

            Jak zhubnout už napořád v 7 krocích video lekce zdarma

            PDF materiál zdarma

            První krok jak zhubnout už napořád

            Jen si představte, jaké by to bylo, kdybyste se přestali bát jídla, neměli hlad, byli plní energie a přitom hubli.

            Zní to jako sen? Takto hubnou mí klienti.

            Udělejte první krok a objevte udržitelný způsob se 7-mi základními tipy.

            PDF material zdarma podle helen | Podle Helen