Skoncujte s nadváhou, únavou a problematickou pletí bez extrémních diet a produktů, které slibují zázraky na počkání. Naučím vás jak na to.
Restovaný tempeh na pánvi – vyvážená, zdravá a lehká večeře
🕒 30 minut | 🥣 4 porce | 👍🏻 Zasytí a nezatíží žaludek
Přemýšlíte, jak během chvilky vykouzlit teplou a vyváženou večeři? Restovaný tempeh na pánvi je taková „jistotka“.
Spolu s ramen nudlemi a zeleninou dodá tělu bílkoviny, vlákninu a spolehlivě zasytí. Díky klíčkům pokrm příjemně křupe, je čerstvý a nezatíží žaludek. Na večeři značka ideál.
Restování je mým nejoblíbenějším způsobem jak připravit tempeh. Výborný je i dušený, smažený a pečený tempeh.
Tempeh můžete zakoupit čistý, či různě ochucený. Já jsem v receptu použila uzený tempeh.
Alternativy a vychytávky
Pokud nepatříte mezi příznivce tempehu, můžete jej nahradit stejným množstvím tofu.
Jestli jste tempeh ještě nechutnali, ochutnejte. Vzhledem ke svým výborným nutričním vlastnostem je perfektním způsobem jak navýšit množství bílkovin v bezmasých jídlech.
Restovaný tempeh na pánvi recept
Ingredience
- 380 g (2 balení) uzeného tempehu
- 4 střední mrkve
- ½ středního pórku
- hrst čerstvých klíčků
- 250 g (1 balení) ramen nudlí
- sójová omáčka
- pepř
- olej pro teplou kuchyni
Obrázek: Ingredience na restovaný tempeh na pánvi.
Postup
- Očistíme, omyjeme a nakrájíme zeleninu a tempeh.
- V rozpálené pánvi s trochou oleje orestujeme zeleninu do poloměka. Poté k zelenině přidáme nakrájený tempeh.
- Jakmile začne tempeh na pánvi zlátnout, dochutíme směs pepřem a sójovou omáčkou.
- Restovaný tempeh podáváme s vařenými ramen nudlemi a čerstvými klíčky.
Obrázek: Tempeh nakrajíme na kostičky a orestujeme se zeleninou.
Obrázek: Ramen nudle uvaříme a podáváme jako přílohu.
Obrázek: Nakonec zasypeme čerstvými klíčky. Dobrou chuť.
FAQ
Co je to tempeh?
Tempeh je potravina z fermentovaných sójových bobů původem z Indonésie.
Jedná se o kvalitní zdroj rostlinných bílkovin, cenných vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek vzniklých fermentací.
Jelikož je tempeh bez lepku, vyhledávají ho i celiaci.
Jaké má tempeh složení?
V základu je složení tempehu tvořeno sójovými boby, rostlinným olejem a ušlechtilou plísní (Rhizopus oligosporus), do které jsou boby naloženy během fermentace.
Ochucené varianty tempehu obsahují navíc i kořenící směsi a další dochucovadla.
Uzený tempeh, který jsem použila v receptu, je ochucen sójovou omáčkou Shoyu a česnekem.
Jak chutná tempeh?
Čistý tempeh (natural) má netradiční osobitou chuť.
Během restování získává oříškový nádech a výborný je se sójovou omáčkou a pikantním kořením.
Co je to uzený tempeh?
Uzený tempeh je výrobek z fermentovaných sójových bobů, který svou chutí připomíná uzeninu.
Ve 100 g tempehu je obsaženo 20 g rostlinných bílkovin. Je proto perfektním způsobem jak navýšit množství bílkovin v bezmasých jídlech.
V porovnání s čistým tempehem (natural) nemusí být uzený tempeh před konzumací tepelně zpracován.
Restovaný je však chutnější.
Nechejte se dále inspirovat
Pečená dýně – jednoduchý oběd z jednoho plechu
Pečená dýně je ten nejjednodušší oběd, či večeře z dýně, kterou si snad můžete připravit. Perfektní při hubnutí.
Jednoduchá tuňáková pomazánka – blesková večeře při hubnutí
Jednoduchá tuňáková pomazánka je perfektní svačinkou, či večeří při hubnutí. Navíc ji připravíte do 5ti minut a ušpiníte minimum nádobí.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Chemik potravinář a výživový poradce.
Pomáhám zaneprázdněným ženám zdravě a udržitelně zhubnout – bez diet, trápení se v posilovně a kuchyni.
Během svého studia a intenzivní spolupráce s klienty jsem se utvrdila v tom, že extrémní diety jsou sice extrémně módní, avšak extrémně neudržitelné. Jak potvrzují mé klientky, napáchají více škody než užitku.
My spolu budeme hubnout jinak – komplexně a přirozeně. Dáme vašemu tělu vše co potřebuje, kvalitní základ, díky kterému zhubnete už napořád.
Vím, že máte svých starostí a úkolů nad hlavu. Naučím vás jak vše hravě zvládnout i v těch nejhektičtějších dnech.
Hubnutí opravdu nemusí být trápení, naopak.
Mé klientky jsou toho zářným příkladem.
Nejnovější články na blogu