Je čas zbavit se přebytečných kil. Přirozeně a napořád - bez diet, hladovek a dalších nesmyslů. Do čeho se spolu pustíme?
Pikantní hlíva ústřičná s krůtím masem a pohankou – zahřeje a posílí imunitu
🕒 45 minut | 🥣 4-6 porcí | 👍🏻 Prohřeje a posílí imunitu
Pikantní hlíva ústřičná s krůtím masem je u nás doma velmi oblíbeným pokrmem, který si připravujeme pravidelně. Obzvláště v zimních měsících.
Díky krůtímu masu spolehlivě zasytí. Spolu se synergickou kombinací hlívy a pikantního koření pořádně zahřeje a posílí imunitu. Výborně se doplňuje s pohankou, výživnou pseudocereálií s mnoha zdravotními benefity.
Perfektní vyprošťovák i ve chvílích, když na vás tzv. „něco leze“.
Pikantní hlíva ústřičná s krůtím masem recept
Ingredience
- 200 g pohanky
- 500 g krůtího masa
- 300 g hlívy ústřičné
- 1 menší cibule
- 1 lžíce mouky (celozrnné, bezlepkové, jakékoliv)
- sójová omáčka
- kořenící směs: sůl, pepř, sladká paprika mletá, pikantní směs, grilovací koření
- jarní cibulka (na posypání)
- olej pro teplou kuchyni
Množství koření a sójové omáčky přizpůsobte svým chuťovým preferencím.
Já jsem pokrm dochutila: 2 lžícemi sójové omáčky, ½ lžičky soli, 2 lžícemi sladké papriky, 1 lžící pikantní směsi (lze nahradit špetkou čili), 1 lžičkou grilovacího koření, trochou pepře (lze vynechat).
Obrázek: Ingredience na recept pikantní hlíva ústřičná s krůtím masem a pohankou.
Postup
- Krůtí maso a hlívu nakrájíme na tenké plátky, cibuli na jemno.
- V rozpálené pánvi orestujeme cibuli dozlatova. Poté k ní přidáme maso.
- Jakmile se maso zatáhne, zalijeme směs trochou vody a necháme ji dusit pod poklicí.
- Po přibližně 15 minutách přidáme ke směsi nakrájenou hlívu ústřičnou.
- Jakmile je maso hotové a hlíva měkká, směs dochutíme a zahustíme lžící mouky rozpuštěné v troše vody.
- Směs necháme pár minut dusit pod poklicí.
- Hotový pokrm podáváme s vařenou pohankou.
Obrázek: Cibulku, cibuli a hlívu ústřičnou nakrájíme.
Obrázek: Krutí maso nakrájíme na nudličky.
Obrázek: Nakrájená hlíva ústřičná.
Obrázek: Cibuli a maso orestujeme.
Obrázek: Přidáme hlívu ústřičnou a necháme dusit. Nakonec přidáme koření, omáčku a zahustíme.
Obrázek: Pikantní hlíva ústřičná s krůtím masem a pohankou. Dobrou chuť.
FAQ
Co je to hlíva ústřičná?
Hlíva ústřičná je jedlá houba rostoucí na kmenech listnatých stromů.
Dle mnohých odborných studií posiluje hlíva ústřičná zdraví.
Zkoumány jsou zejména obsažené aktivní látky:
- Lovastatin, který může napomáhat v odbourávání cholesterolu v těle.
- Beta-glukany, které posilují imunitní systém.
Jaké má hlíva ústřičná složení?
Složení hlívy ústřičné je tvořeno především vodou, polysacharidy a malým množstvím rostlinných bílkovin a vlákniny.
Kde koupit hlívu ústřičnou?
Syrová hlíva ústřičná (čerstvá) je k dostání na trzích a ve větších obchodech.
Ve specializovaných obchodech můžete zakoupit i sušenou hlívu ústřičnou.
Proč je spojována hlíva ústřičná a imunita?
Hlavním důvodem, proč se termíny hlíva ústřičná a imunita dávají do úzké souvislosti, jsou přirozeně obsažené betaglukany.
Dle mnohých studií patří betaglukany mezi účinné přírodní látky, které posilují imunitní systém člověka.
Obzvláště v zimě je prospěšné zakomponovat hlívu ústřičnou do jídelníčku.
Co je to pohanka?
Pohanka je přirozeně bezlepková pseudocereálie, která má své nezastupitelné místo ve vyváženém jídelníčku.
Ve srovnání s běžnými obilovinami (pšenicí, ječmenem, ovsem atd.) obsahuje pohanka vyšší množství rozpustné vlákniny a esenciální aminokyseliny lysinu. Velkým benefitem pohanky je přirozeně obsažený rutin, který přispívá k dobrému stavu cév.
Jak chutná pohanka?
Chuť pohanky je charakteristická – zemitá s oříškovými tóny.
Mě pohanka nejvíce chutná v kombinaci s pikantními jídly.
Výborně doplňuje i některé zdravé dezerty, jako je např. mrkvový dort.
Jaké jsou druhy pohanky?
V obchodech nejčastěji narazíte na pohanku světlou a pohanku tmavou. Oba dva druhy jsou získávány ze stejné odrůdy pohanky.
Rozdíl v barvách je dán rozdílným způsobem jejich zpracování.
- Tmavá pohanka – je zpracována za vyšších teplot a má výraznější hořkou chuť.
- Světlá pohanka – je zpracována za studena a má jemnější chuť.
Nechejte se dále inspirovat
Bulgur s kuřecím masem – jednoduchý oběd z jedné pánve
Bulgur s kuřecím masem je jednoduchý a výživný oběd, při jehož přípravě ušpiníte jen nůž, prkénko a pánev. Perfektní i při hubnutí.
Domácí pizza recept – dokonalá celozrnná pizza perfektní i při hubnutí
Tato domácí pizza bez kynutí je zdravější a o dost rychlejší variantou klasické pizzy. Chutná naprosto božsky a je perfektní i při hubnutí.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Jsem chemik potravinář a vášnivý propagátor přirozeného hubnutí a péče o pleť. S velkým nadšením detailně analyzuji každé složení, mnohdy až do poslední molekuly. Asi si dokážete představit, jak zábavné je se mnou nakupovat.
Výživě a přírodní kosmetice jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to. Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.
Jestli jsem se během svého studia a intenzivní spolupráce práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že pokud chcete udržitelně zhubnout, je naprosto zásadní vytvořit svému tělu kvalitní základ. Protože jen tak přirozeně přepne z režimu ukládání tuků na režim spalování tuků. Bez diet, detoxů, hladovek a dalších nesmyslů.
Výživou zároveň podpoříte svá střeva (mikrobiom) a tím i zdraví své pleti a pokožky. Což je příjemný benefit navíc.
Co kdybyste se každé ráno probouzeli plní energie, vyrazili ven ve svých oblíbených šatech a cítili se spokojeně ve svém těle? Ukážu vám jak na to.
Nejnovější články na blogu