Je čas zbavit se přebytečných kil. Přirozeně a napořád - bez diet, hladovek a dalších nesmyslů. Do čeho se spolu pustíme?

Banana bread bez cukru – supervláčný a zdravý banánový chlebík

Aktualizováno: 16. 7. 2024 | Autor článku: | Publikováno: 27. 3. 2024

    🕒 30 minut + pečení   |   🥣 8-12 porcí   |  👍🏻 Zasytí a doplní vlákninu

      Kropenaté a hnědé banány u nás doma znamenají jediné – bude banana bread.

      Přezrálé banány jsou vlastně takovým trikem. Během přirozeného zrání a hnědnutí se stávají natolik sladké, že se banánový chlebík už nemusí doslazovat cukrem či jiným přidaným sladidlem.

      Výsledný a dokonale vláčný banana bread je tak akorát sladký a díky kouskům čokolády příjemně křupe.

      Na snídani i svačinu značka ideál.

      zdravy bananovy chlebik recept podle helen 7 | Podle Helen

      Rychlý banánový chlebíček – výborný i po rozmrazení

      Často si připravuji rychlý banánový chlebíček rovnou z dvojité dávky.

      Po upečení a vychladnutí jeden chlebík rozkrájím, dám do skleněného svačinového boxu a zamrazím.

      Ve skleněném boxu na sebe banánový chlebík nenachytá pachy z mrazáku a velmi snadno si z něj v budoucnu odeberete tolik kousků, kolik budete zrovna potřebovat.

       

      Zdravý banánový chlebík na několik způsobů

      Díky hořké čokoládě se jedná v podstatě o čokoládový banana bread.

      Čokoládu můžete nahradit stejným množstvím sušeného ovoce. Výborný je i banánový chlebíček s ořechy a banánový chlebíček s arašídovým máslem.

      Pro navýšení bílkovin servírujte banánový chlebíček s tvarohem.

       

      Banana bread bez cukru recept

      Video: Detailní návod krok po kroku, jak upéct zdravý banánový chlebíček.

      Suroviny

      • 3 vejce
      • 100 g rozpuštěného másla
      • 4 přezrálé banány
      • 150 ml podmáslí
      • 40 g hořké čokolády
      • 1 kávová lžička jedlé sody
      • 240 g celozrnné špaldové mouky
      • 1 a ½ kávové lžičky mleté skořice
      • špetku soli
      zdravy bananovy chlebik recept podle helen 1 | Podle Helen

      Obrázek: Ingredience na supervláčný a zdravý banánový chlebík.

      Postup

      1. Troubu si předehřejeme na 180 °C, pečící program – horní a spodní ohřev.
      2. Ve větší míse si vyšleháme vajíčka s třemi rozmačkanými banány. Čtvrtý banán odložíme bokem.
      3. Přidáme rozpuštěné máslo a směs vyšleháme do pěny.
      4. Do směsi vmícháme podmáslí a nasekanou čokoládu.
      5. Prosejeme mouku s jedlou sodou a postupně ji vmícháme do tekuté směsi.
      6. Hustší těsto nalijeme do vymazané pečící formy na chlebík a rovnoměrně rozetřeme.
      7. Chlebík dozdobíme posledním banánem.
      8. Banánový chlebík pečeme na 180 °C cca 1 hodinu. Před vytažením do něj píchněte špejlí, ať se ujistíte, že je hotový.
      zdravy bananovy chlebik recept podle helen 3 | Podle Helen

      Obrázek: Vyšleháme vajíčka s třemi rozmačkanými banány a přidáme podmáslí s čokoládou.

      zdravy bananovy chlebik recept podle helen 4 | Podle Helen

      Obrázek: Vmícháme mouku s jedlou sodou.

      zdravy bananovy chlebik recept podle helen 5 | Podle Helen

      Obrázek: Těsto má hustší charakter.

      zdravy bananovy chlebik recept podle helen 6 | Podle Helen

      Obrázek: Těsto nalijeme do vymazané pečící formy a dozdobíme posledním banánem.

      zdravy bananovy chlebik recept podle helen 8 | Podle Helen

      Obrázek: Zdravý banánový chlebík pečeme na 180 °C cca 1 hodinu.

      zdravy bananovy chlebik recept podle helen 9 | Podle Helen

      Obrázek: Před vytažením do chlebíku píchněte špejlí, ať se ujistíte, že je hotový.

      FAQ

      Jak poznám, že je banán zkažený?

      Mezi přezrálým a zkaženým banánem bývá velmi tenká hranice.

      Zkažený banán se vyznačuje:

      • černou barvou
      • rozbředlou texturou
      • nepříjemným zápachem
      • plísní

      Pokud na banánu zpozorujete výše uvedené znaky – patří do koše.

      Proč je přezrálý banán sladší?

      Během přirozeně probíhajícího procesu zrání se obsažené polysacharidy postupně rozkládají na jednodušší sladké cukry.

      Přezrálý banán je proto o dost sladší, než banán zralý.

      Nechejte se dále inspirovat

      7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

      Zde se nacházíte

        O autorovi

          helena liskova autor blogu podle helen | Podle Helen

          Ing. Helena Lišková

          Jsem chemik potravinář a vášnivý propagátor přirozeného hubnutí a péče o pleť. S velkým nadšením detailně analyzuji každé složení, mnohdy až do poslední molekuly. Asi si dokážete představit, jak zábavné je se mnou nakupovat.

          Výživě a přírodní kosmetice jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to. Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.

          Jestli jsem se během svého studia a intenzivní spolupráce práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že pokud chcete udržitelně zhubnout, je naprosto zásadní vytvořit svému tělu kvalitní základ. Protože jen tak přirozeně přepne z režimu ukládání tuků na režim spalování tuků. Bez diet, detoxů, hladovek a dalších nesmyslů.

          Výživou zároveň podpoříte svá střeva (mikrobiom) a tím i zdraví své pleti a pokožky. Což je příjemný benefit navíc.

          Co kdybyste se každé ráno probouzeli plní energie, vyrazili ven ve svých oblíbených šatech a cítili se spokojeně ve svém těle? Ukážu vám jak na to.

          Do čeho se spolu pustíme?

          Nejnovější články na blogu

            7 triků jak jíst, spát a hubnout tahák ZDARMA

            Tahák ke stažení zdarma

            7 triků jak jíst, spát a hubnout

            Skoncujte s nadváhouúnavou jednou pro vždy. Už jste se trápili dost.

            Ukážu vám první krok k udržitelnému způsobu s dlouhodobým efektem.

            7 triku jak jist spat hubnout tahak ke stazeni | Podle Helen