Je čas zbavit se přebytečných kil. Přirozeně a napořád - bez diet, hladovek a dalších nesmyslů. Do čeho se spolu pustíme?
Banana bread bez cukru – supervláčný a zdravý banánový chlebík
🕒 30 minut + pečení | 🥣 8-12 porcí | 👍🏻 Zasytí a doplní vlákninu
Kropenaté a hnědé banány u nás doma znamenají jediné – bude banana bread.
Přezrálé banány jsou vlastně takovým trikem. Během přirozeného zrání a hnědnutí se stávají natolik sladké, že se banánový chlebík už nemusí doslazovat cukrem či jiným přidaným sladidlem.
Výsledný a dokonale vláčný banana bread je tak akorát sladký a díky kouskům čokolády příjemně křupe.
Na snídani i svačinu značka ideál.
Rychlý banánový chlebíček – výborný i po rozmrazení
Často si připravuji rychlý banánový chlebíček rovnou z dvojité dávky.
Po upečení a vychladnutí jeden chlebík rozkrájím, dám do skleněného svačinového boxu a zamrazím.
Ve skleněném boxu na sebe banánový chlebík nenachytá pachy z mrazáku a velmi snadno si z něj v budoucnu odeberete tolik kousků, kolik budete zrovna potřebovat.
Zdravý banánový chlebík na několik způsobů
Díky hořké čokoládě se jedná v podstatě o čokoládový banana bread.
Čokoládu můžete nahradit stejným množstvím sušeného ovoce. Výborný je i banánový chlebíček s ořechy a banánový chlebíček s arašídovým máslem.
Pro navýšení bílkovin servírujte banánový chlebíček s tvarohem.
Banana bread bez cukru recept
Video: Detailní návod krok po kroku, jak upéct zdravý banánový chlebíček.
Suroviny
- 3 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 4 přezrálé banány
- 150 ml podmáslí
- 40 g hořké čokolády
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 240 g celozrnné špaldové mouky
- 1 a ½ kávové lžičky mleté skořice
- špetku soli
Obrázek: Ingredience na supervláčný a zdravý banánový chlebík.
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 °C, pečící program – horní a spodní ohřev.
- Ve větší míse si vyšleháme vajíčka s třemi rozmačkanými banány. Čtvrtý banán odložíme bokem.
- Přidáme rozpuštěné máslo a směs vyšleháme do pěny.
- Do směsi vmícháme podmáslí a nasekanou čokoládu.
- Prosejeme mouku s jedlou sodou a postupně ji vmícháme do tekuté směsi.
- Hustší těsto nalijeme do vymazané pečící formy na chlebík a rovnoměrně rozetřeme.
- Chlebík dozdobíme posledním banánem.
- Banánový chlebík pečeme na 180 °C cca 1 hodinu. Před vytažením do něj píchněte špejlí, ať se ujistíte, že je hotový.
Obrázek: Vyšleháme vajíčka s třemi rozmačkanými banány a přidáme podmáslí s čokoládou.
Obrázek: Vmícháme mouku s jedlou sodou.
Obrázek: Těsto má hustší charakter.
Obrázek: Těsto nalijeme do vymazané pečící formy a dozdobíme posledním banánem.
Obrázek: Zdravý banánový chlebík pečeme na 180 °C cca 1 hodinu.
Obrázek: Před vytažením do chlebíku píchněte špejlí, ať se ujistíte, že je hotový.
FAQ
Jak poznám, že je banán zkažený?
Mezi přezrálým a zkaženým banánem bývá velmi tenká hranice.
Zkažený banán se vyznačuje:
- černou barvou
- rozbředlou texturou
- nepříjemným zápachem
- plísní
Pokud na banánu zpozorujete výše uvedené znaky – patří do koše.
Proč je přezrálý banán sladší?
Během přirozeně probíhajícího procesu zrání se obsažené polysacharidy postupně rozkládají na jednodušší sladké cukry.
Přezrálý banán je proto o dost sladší, než banán zralý.
Nechejte se dále inspirovat
Bulgur s kuřecím masem – jednoduchý oběd z jedné pánve
Bulgur s kuřecím masem je jednoduchý a výživný oběd, při jehož přípravě ušpiníte jen nůž, prkénko a pánev. Perfektní i při hubnutí.
Domácí pizza recept – dokonalá celozrnná pizza perfektní i při hubnutí
Tato domácí pizza bez kynutí je zdravější a o dost rychlejší variantou klasické pizzy. Chutná naprosto božsky a je perfektní i při hubnutí.
Zde se nacházíte
O autorovi
Ing. Helena Lišková
Jsem chemik potravinář a vášnivý propagátor přirozeného hubnutí a péče o pleť. S velkým nadšením detailně analyzuji každé složení, mnohdy až do poslední molekuly. Asi si dokážete představit, jak zábavné je se mnou nakupovat.
Výživě a přírodní kosmetice jsem propadla již na střední škole, kdy se mi čistě přírodní cestou podařilo dostat pod kontrolu mé dlouholeté problémy s atopickým ekzémem. A nejen to. Vyzkoušela jsem kde co, stále zkouším a budu i nadále.
Jestli jsem se během svého studia a intenzivní spolupráce práce s klienty v něčem utvrdila, tak v tom, že pokud chcete udržitelně zhubnout, je naprosto zásadní vytvořit svému tělu kvalitní základ. Protože jen tak přirozeně přepne z režimu ukládání tuků na režim spalování tuků. Bez diet, detoxů, hladovek a dalších nesmyslů.
Výživou zároveň podpoříte svá střeva (mikrobiom) a tím i zdraví své pleti a pokožky. Což je příjemný benefit navíc.
Co kdybyste se každé ráno probouzeli plní energie, vyrazili ven ve svých oblíbených šatech a cítili se spokojeně ve svém těle? Ukážu vám jak na to.
Nejnovější články na blogu